Odrasli

DA LI STE ZNALI DA OVO VOĆE NADIMA KOLIKO I PASULJ? Stručnjaci objašnjavaju kako da ublažite simptome

Postoji mnogo faktora koji mogu dovesti do nadimanja, a tri grupe ljudi su sklonije gastrointestinalnim stanjima.

Slika Autora
byIva Milenković

28.06.2025 10:01

DA LI STE ZNALI DA OVO VOĆE NADIMA KOLIKO I PASULJ? Stručnjaci objašnjavaju kako da ublažite simptome
shutterstock.com/Ahmet Misirligul, freepik

Nadimanje je problem sa varenjem koji karakteriše osećaj punoće, zatezanja ili oticanja stomaka. Ovaj problem može biti praćen gasovima, izazivajući nelagodnost, a nekada i bol, to se često dešava kada se gasovi nakupljaju u digestivnom traktu.

Postoji mnogo faktora koji mogu dovesti do nadimanja, a glavni razlog za to je naša ishrana. Za ovaj problem sa varenjem najviše se okrivljuju mahunarke poput pasulja i povrće poput kupusa i karfiola. Možda niste znali ali i voće može izazvati nadimanje, a evo i koje.

Jabuka

Bogate vlaknima, vitaminom C i antioksidansima, jabuke se naveliko konzumiraju kao zdrava užina, ali mogu izazvati nadimanje kada se jedu u velikim količinama.

Schutterstock

Jabuka je voće koje je bogato vitaminom C

Jabuke sadrže visoke nivoe fruktoze i vlakana koja mogu da se fermentišu u debelom crevu i mogu izazvati nadimanje i gasove, prema istraživanju objavljenom 2020. u časopisu Nutrijents (Nutrients).

Lubenica

Lubenica, omiljena slatka letnja poslastica, bogata je vitaminima A i C. Sadrži visok nivo fruktoze i poliola (alkoholni šećeri), doprinoseći fermentaciji i proizvodnji gasova.

Schutterstock/kungfu01

Lubenica je bogata vitaminima A i C

Iako je mnogi konzumiraju kao rashlađujuću užinu, zbog količine vode koju poseduje, spada u voće zbog kog nećete imati mira u stomaku dok ga potpuno ne svarite.

Breskva

Breskve imaju zdravstvene prednosti, zahvaljujući vitaminima A i C, i sadržaju vlakana. Ali i one su bogate fruktozom, što dovodi do fermentacije i na kraju do nadimanja.

Oko 100 grama breskvi sadrži 8,39 grama ukupnih šećera, uključujući fruktozu, podatak je Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država.

Šljiva

Šljive su uobičajeno voće koje mnogi vole da jedu. Sadrže sorbitol, koji je šećerni alkohol, i vlakna, i oba mogu da izazovu nadimanje.

Mango

Sa visokim sadržajem vitamina A i C i vlakana, mango je popularno letnje voće koje može da nam posluži i za pravljenje šejka od manga ili letnje salate.

Shutterstock

Mango je bogat vitaminima A i C

Mango ima visok sadržaj fruktoze, što dovodi do loše apsorpcije i proizvodnje gasova.

Grožđe

Najšire upotrebljavano i kao sveže i kao sušeno (suvo grožđe), grožđe je osnovno voće u mnogim domaćinstvima. Bogato je vitaminima C i K i antioksidansima, kaže Dua. Sadrži fruktozu, koja kod ljudi može izazvati nadimanje.

Banane

Bogate kalijumom i vlaknima, banane se često jedu kao užina ili tokom doručka. Oko 100 grama zrelih banana ima 4,62 grama ukupnih dijetnih vlakana, navodi USDA. 

Schutterstock O_Lypa

Banane su bogate kalijumom i vlaknima

Vlakna mogu fermentisati u crevima i proizvesti gasove i izazvati nadimanje.

Kajsije

Bogate vitaminima A i C, kao i vlaknima, kajsije sadrže i sorbitol. To može dovesti do fermentacije i proizvodnje gasova.

Ko je skloniji nadimanju nakon konzumiranja voća

Nadimanju od voća bogatog vlaknima sklonije su osobe sa određenim gastrointestinalnim stanjima:

  • osobe sa sindromom iritabilnog creva (IBS) često imaju povećanu osetljivost na proizvodnju gasova i nadimanje creva
  • osobe koje ne mogu efikasno da apsorbuju fruktozu mogu doživeti značajno nadimanje
  • osobe sa osetljivim digestivnim sistemom takođe mogu biti sklonije nadimanju

Kako sprečiti nadimanje nakon konzumiranja voća

Da bismo smanjili nadimanje, trebalo bi da se pridržavamo sledećih pravila:

  • manje porcije su bolje jer tako smanjujemo unos vlakana i fruktoze
  • ovo voće treba da kombinujemo sa proteinima ili mastima radi sporog varenja, čime potencijalno smanjujemo nadimanje
  • ovo voće treba da kuvamo kako bismo razložili vlakna i šećere, što ih čini lakšim za varenje
  • takođe možemo da se odlučimo za neko drugo voće kao što su jagode, borovnice i pomorandže kako bismo sprečili nadimanje, a ipak i dalje imali hranljive koristi.

Kada se obratiti lekaru

Kod lekara treba da odemo ako je nadimanje praćeno simptomima kao što su

  • bol u stomaku
  • dijareja ili zatvor
  • neobjašnjiv gubitak težine

Voće je neophodno za uravnoteženu ishranu, ali određene vrste mogu doprineti nadimanju. Ako znamo za koje je voće veća verovatnoća da će izazvati nadimanje i ako se potrudimo da kontrolišemo njegovo konzumiranje, to može da nam pomogne da uživamo u blagodetima voća bez neprijatnosti, piše eKlinika (eKlinika).

BONUS VIDEO:

Komentari (0)