Nadimanje je problem sa varenjem koji karakteriše osećaj punoće, zatezanja ili oticanja stomaka. Ovaj problem može biti praćen gasovima, izazivajući nelagodnost, a nekada i bol, to se često dešava kada se gasovi nakupljaju u digestivnom traktu.
Postoji mnogo faktora koji mogu dovesti do nadimanja, a glavni razlog za to je naša ishrana. Za ovaj problem sa varenjem najviše se okrivljuju mahunarke poput pasulja i povrće poput kupusa i karfiola. Možda niste znali ali i voće može izazvati nadimanje, a evo i koje.
Jabuka
Bogate vlaknima, vitaminom C i antioksidansima, jabuke se naveliko konzumiraju kao zdrava užina, ali mogu izazvati nadimanje kada se jedu u velikim količinama.
Schutterstock
Jabuke sadrže visoke nivoe fruktoze i vlakana koja mogu da se fermentišu u debelom crevu i mogu izazvati nadimanje i gasove, prema istraživanju objavljenom 2020. u časopisu Nutrijents (Nutrients).
Lubenica
Lubenica, omiljena slatka letnja poslastica, bogata je vitaminima A i C. Sadrži visok nivo fruktoze i poliola (alkoholni šećeri), doprinoseći fermentaciji i proizvodnji gasova.
Schutterstock/kungfu01
Iako je mnogi konzumiraju kao rashlađujuću užinu, zbog količine vode koju poseduje, spada u voće zbog kog nećete imati mira u stomaku dok ga potpuno ne svarite.
Breskva
Breskve imaju zdravstvene prednosti, zahvaljujući vitaminima A i C, i sadržaju vlakana. Ali i one su bogate fruktozom, što dovodi do fermentacije i na kraju do nadimanja.
Oko 100 grama breskvi sadrži 8,39 grama ukupnih šećera, uključujući fruktozu, podatak je Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država.
Šljiva
Šljive su uobičajeno voće koje mnogi vole da jedu. Sadrže sorbitol, koji je šećerni alkohol, i vlakna, i oba mogu da izazovu nadimanje.
Mango
Sa visokim sadržajem vitamina A i C i vlakana, mango je popularno letnje voće koje može da nam posluži i za pravljenje šejka od manga ili letnje salate.
Shutterstock
Mango ima visok sadržaj fruktoze, što dovodi do loše apsorpcije i proizvodnje gasova.
Grožđe
Najšire upotrebljavano i kao sveže i kao sušeno (suvo grožđe), grožđe je osnovno voće u mnogim domaćinstvima. Bogato je vitaminima C i K i antioksidansima, kaže Dua. Sadrži fruktozu, koja kod ljudi može izazvati nadimanje.
Banane
Bogate kalijumom i vlaknima, banane se često jedu kao užina ili tokom doručka. Oko 100 grama zrelih banana ima 4,62 grama ukupnih dijetnih vlakana, navodi USDA.
Schutterstock O_Lypa
Vlakna mogu fermentisati u crevima i proizvesti gasove i izazvati nadimanje.
Kajsije
Bogate vitaminima A i C, kao i vlaknima, kajsije sadrže i sorbitol. To može dovesti do fermentacije i proizvodnje gasova.
Ko je skloniji nadimanju nakon konzumiranja voća
Nadimanju od voća bogatog vlaknima sklonije su osobe sa određenim gastrointestinalnim stanjima:
- osobe sa sindromom iritabilnog creva (IBS) često imaju povećanu osetljivost na proizvodnju gasova i nadimanje creva
- osobe koje ne mogu efikasno da apsorbuju fruktozu mogu doživeti značajno nadimanje
- osobe sa osetljivim digestivnim sistemom takođe mogu biti sklonije nadimanju
Kako sprečiti nadimanje nakon konzumiranja voća
Da bismo smanjili nadimanje, trebalo bi da se pridržavamo sledećih pravila:
- manje porcije su bolje jer tako smanjujemo unos vlakana i fruktoze
- ovo voće treba da kombinujemo sa proteinima ili mastima radi sporog varenja, čime potencijalno smanjujemo nadimanje
- ovo voće treba da kuvamo kako bismo razložili vlakna i šećere, što ih čini lakšim za varenje
- takođe možemo da se odlučimo za neko drugo voće kao što su jagode, borovnice i pomorandže kako bismo sprečili nadimanje, a ipak i dalje imali hranljive koristi.
Kada se obratiti lekaru
Kod lekara treba da odemo ako je nadimanje praćeno simptomima kao što su
- bol u stomaku
- dijareja ili zatvor
- neobjašnjiv gubitak težine
Voće je neophodno za uravnoteženu ishranu, ali određene vrste mogu doprineti nadimanju. Ako znamo za koje je voće veća verovatnoća da će izazvati nadimanje i ako se potrudimo da kontrolišemo njegovo konzumiranje, to može da nam pomogne da uživamo u blagodetima voća bez neprijatnosti, piše eKlinika (eKlinika).
Komentari (0)