Bez obzira na koji način ga koristimo, paradajz uvek solimo, a to je velika greška. Naime, so ne utiče samo na ukus već i na nutritivne vrednosti paradajza. So ima izvlači vodu iz paradajza, a sa njom i deo hranljivih materija, uključujući veoma važni kalijum.
Kada se paradajz konzumira odmah, uz njegov prirodni sok, gubici hranljivih materija su minimalni. Ipak, ukoliko se sok prospe, zajedno sa njim odlaze i važni vitamini i minerali, što može uticati na kvalitet obroka.
Prekomerna konzumacija soli može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema. Naime, ona narušava ravnotežu natrijuma i kalijuma u organizmu, što može da optereti srce, povisi krvni pritisak i stvori dodatne probleme za bubrege. Zbog ovih potencijalno opasnih efekata, važno je razmisliti o alternativama koje ne samo da su ukusne, već i zdravije za naš organizam.
shutterstock.com/DenisProduction.com
Jedan od takvih zdravijih i ukusnijih izbora je mleveni celerov list, koji se koristi kao prirodni začin. Ovaj starinski trik se koristi vekovima i donosi aromu sličnu soli, ali sa blagim i osvežavajućim biljnim tonom koji savršeno upotpunjuje paradajz. Priprema salate od paradajza sa mlevenim celerovim listom, maslinovim uljem i malo sirćeta može vas vratiti u detinjstvo i doneti miris leta, bez opterećivanja organizma.
Osim što ne zadržava vodu i ne podiže pritisak, celerov list je bogat antioksidansima i vitaminima A i C, što ga čini izuzetno korisnim za zdravlje. Pored toga, možete ga lako osušiti i samleti kod kuće, a njegova aroma ostaje očuvana mesecima, što ga čini praktičnim začinom u svakoj kuhinji.
Komentari (0)