Odrasli

TRIK STAR 200 GODINA, EVO ZAŠTO NIKADA NE TREBA DA SOLITE PARADAJZ: Umesto soli koristite jednu zaboravljenu biljku, bićete iznenađeni rezultatima!

So izvlači hranljive materije iz paradajza, i zato je mnogo bolje koristiti alternativno rešenje.

Slika Autora
byAleksandar Novaković

26.08.2025 10:20

TRIK STAR 200 GODINA, EVO ZAŠTO NIKADA NE TREBA DA SOLITE PARADAJZ: Umesto soli koristite jednu zaboravljenu biljku, bićete iznenađeni rezultatima!
Shutterstock/Denis Tabler

Bez obzira na koji način ga koristimo, paradajz uvek solimo, a to je velika greška. Naime, so ne utiče samo na ukus već i na nutritivne vrednosti paradajza. So ima izvlači vodu iz paradajza, a sa njom i deo hranljivih materija, uključujući veoma važni kalijum.

Kada se paradajz konzumira odmah, uz njegov prirodni sok, gubici hranljivih materija su minimalni. Ipak, ukoliko se sok prospe, zajedno sa njim odlaze i važni vitamini i minerali, što može uticati na kvalitet obroka.

Prekomerna konzumacija soli može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema. Naime, ona narušava ravnotežu natrijuma i kalijuma u organizmu, što može da optereti srce, povisi krvni pritisak i stvori dodatne probleme za bubrege. Zbog ovih potencijalno opasnih efekata, važno je razmisliti o alternativama koje ne samo da su ukusne, već i zdravije za naš organizam.

shutterstock.com/DenisProduction.com

So izvlači vodu iz paradajza

 

Jedan od takvih zdravijih i ukusnijih izbora je mleveni celerov list, koji se koristi kao prirodni začin. Ovaj starinski trik se koristi vekovima i donosi aromu sličnu soli, ali sa blagim i osvežavajućim biljnim tonom koji savršeno upotpunjuje paradajz. Priprema salate od paradajza sa mlevenim celerovim listom, maslinovim uljem i malo sirćeta može vas vratiti u detinjstvo i doneti miris leta, bez opterećivanja organizma.

Osim što ne zadržava vodu i ne podiže pritisak, celerov list je bogat antioksidansima i vitaminima A i C, što ga čini izuzetno korisnim za zdravlje. Pored toga, možete ga lako osušiti i samleti kod kuće, a njegova aroma ostaje očuvana mesecima, što ga čini praktičnim začinom u svakoj kuhinji.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)