Lifestyle

OVE 4 NAMIRNICE PROVERENO TERAJU OSE, KOMARCE, BUBAŠVABE I STRŠLJENOVE: Evo koju biljku insekti najviše mrze

Po vrućini, najezda insekata je sasvim očekivana, a u borbi sa njima su sva sredstva dozvoljena.

12.07.2024 13:25

OVE 4 NAMIRNICE PROVERENO TERAJU OSE, KOMARCE, BUBAŠVABE I STRŠLJENOVE: Evo koju biljku insekti najviše mrze
Shutterstock

Kako temperatura raste, sve više je komaraca, osa, stršljenova, bubašvaba i drugih insekata. Tu vam razni hemijski poreparati neće pomoći, ali oni vam nisu ni potrebni. Sve što vam treba već imate u kuhinji, od nane do crnog bibera.

Evo kako da se pripremite za letnju borbu sa insektima:

Nana

Ovu biljku insekti jednostavno ne podnose. Komarci, ose i stršljenovi imaju veoma izraženo čulo mirisa i zbog toga kod njih veliku konfuziju izazivaju biljke poput nane, koja ima veoma jak miris. Dovoljno je da na najkritičnije mesto postavite saksiju s nanom, i to će biti dovoljno.  

Crni biber

Ako ste očajni zbog najezde mrava, dovoljno je da pospete biber na radnim površinama, oko ulaznih vrata i na svim mestima gde se oni pojavljuju. U kombinaciji sa malo brašna, crni biber će efikasno oterati sve bube iz kuće.

Limun i karanfilić

Ako vam muve predstavljaju veliki problem, limun u kombinaciji sa karanfilićem će oterati muve, jer one organski ne podnose mirris karanfilića, čiji efekat samo pojačava dodatak limuna. 

Shutterstock

Limun sa karanfilićem je odličan protiv buba

 

Dovoljno je da presečete limun na pola, stavite u njih karanfilić, i rasporedite ih po kući ili bašti. Ne samo da ćete izbaciti muve napolje, nego će vam i kuća sjajno mirisati.

Ruzmarin

Ruzmarin je poznat kao dodatak jelima, ali je i pravi streptomicin za komarce. Možete veoma lako da napravite kućni sprej protiv krvopija - u ključalu vodu dodajte ruzmarin, i kada osetite da miris počinje da se širi, sklonite je sa ringle. Kada se prohladi, ovu vodu sipajte u sprej bocu i poprskajte po mestima gde ima najviše štetočina, piše Mirror.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)