Lifestyle

ŠTA DA RADITE KAD VAS UJEDU OSA, KRPELJ ILI OBAD? Kako da znate koja vas je buba ujela i kada da tražite pomoć lekara

Po velikoj vrućini "polude" i ljudi i insekti, i broj ujeda raznih buba se drastično uvećava.

02.07.2024 10:59

ŠTA DA RADITE KAD VAS UJEDU OSA, KRPELJ ILI OBAD? Kako da znate koja vas je buba ujela i kada da tražite pomoć lekara
shutterstock.com

Iako su ujedi raznih insekata iritantni, ponekad bolni i uvek neprijatni, to ne znači da odmah treba da paničite. Sa druge strane, nikako ne smete da ignorišete potencijalne posledice, navodi farmaceutski inspektor Kler Nevinson za The Sun.  

Pčele, ose i stršljenovi

Iako ujedi ovih insekata deluju slično. ipak se tretiraju različito, u zavisnosti od toga da li je žaoka ostala u koži ili ne.

- Ujed ose je iznenadan i veoma bolan. Potom sledi oticanje na koži se pojavljuje crveni znak. Osim bola, ovi ujedi su iritantni i svrbe, i to obično traje par sati. Slične su posledice i ujeda pčele, i ako žaoka ostane u koži, treba je što pre izvući. U slučaju pojave otoka preporučuje se stavljanje leda. Takođe, ako je moguće probajte da mesto sa ujedom izdignete što više, na taj način će se smanjiti otok - navodi Kler.

Komarac

- Ujedi komaraca su neprijatni i svrbe, a ono o o čemu morate da vodite računa da komarci u pojedinim delovima sveta prenose opasne bolesti kao što su malarija i denga groznica. Probajte da prekrijete osetljive delove ko+e u periodima dana kada su komarci najaktivniji, ujutru i predveče- savetuje Kler.

pexels.com

Komarci mogu da prenesu malariju i denga groznicu

Krpelj

- Ujedi krpelja obično nisu bolni, ali ponekad mogu da izazovu alergijsku reakciju, kao i da prenesu Lajmsku bolest. Ako vas ujede krpelj, morate da izvadite žaoku što pre, s tim što morate da vodite računa da ne oštetite žaoku. Posle toga mesto jeda operite vodom i sapunom, a nakon toga, oko ujeda namažite antiseptičku kremu - objašnjava Kler.  

Obad

Ujedi konjske muve ili obada mogu da budu veoma neprijatni.

- Ujedi obada mogu da budu bolni, i da izazovu crveni osip na koži, slabost i nesvesticu. Mesto ujeda obično brzo otekne. U pojedinim slučajevima, oporavak od ujeda obada može da potraje nekoliko dana, naročito ako se pojavi infekcija. Ukoliko mislite da se ujed inficirao, što je obično praćeno jakim bolom i crvenilom, treba odmah da potražite pomoć lekara - zaključila je Kler Nevinson.   

BONUS VIDEO: 

 

Komentari (0)