Jela sa mesom

ZAPEČENI HLEB SA SIROM, ROLAT OD AJVARA, KREM ČORBA I JUNETINA KOJA SE TOPI U USTIMA: Najukusnija božićna trpeza koju možete spremiti s malo novca!

Ovih nekoliko jela učiniće 7. januar još posebnijim za sve vaše članove porodice, a evo kako ih najlakše možete spremiti.

05.01.2023 07:01

ZAPEČENI HLEB SA SIROM, ROLAT OD AJVARA, KREM ČORBA I JUNETINA KOJA SE TOPI U USTIMA: Najukusnija božićna trpeza koju možete spremiti s malo novca!
shutterstock.com

Božić je praznik koje porodice tradicionalno proslavljaju uglavnom kod kuće, a uglavnom se očekuje da domaćica pripremi jela kojima će svima ulepšati dan. Uz malo truda, a i velikog broja namirnica koje već imate u kući i onih koje ćete dokupiti, možete od običnih jela napraviti ukusne specijalitete, koji će biti praznik za nepca.

Srećna Republika vam predlaže nekoliko recepata, a na vama je da izaberete šta ćete od toga napraviti u skladu sa kućnim budžetom.

Predjelo: Zapečeni hleb sa sirom

Shutterstock

Zapečeni hleb sa sirom

Sastojci:

  • manja vekna hleba
  • 300-400 g kačkavalja po izboru
  • maslinovo ulje
  • začini, beli luk
  • parmezan po želji

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Hleb zasecite na kocke do donje kore, ali tako da ostane u jednom komadu. U svaki procep stavite po komad sira. Maslinovo ulje pomešajte sa začinima i belim lukom, pa tom mešavinom obilno prelijte hleb, a po elji ga pospite parmezanom. Pecite dvadesetak minuta ili dok hleb ne porumeni. Proverite da li je sir potpuno istopljen pre nego što ga izvadite iz rerne. Hleb servirajte vruć.

Slani rolat od ajvara

shutterstock.com

Slani rolat od ajvara

Sastojci:

Za koru:

  • 5 jaja
  • 5 kašika brašna
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike vode
  • 3 kašike ajvara
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli

Za fil:

  • 150 g krem sira
  • 150 ml kisele pavlake
  • 50 ml majoneza
  • 200 g rendane šunke
  • 2 rendana kuvana jajeta
  • malo peršunovog lista
  • 100 g rendanog kačkavalja

Priprema:

Kora: Belanca dobro umutite u čvrst sneg. U drugoj činiji umutite žumanca, pa postepeno dodajte pavlaku, ajvar, ulje, vodu, brašno pomešano s praškom za pecivo i so. Lagano špatulom umešajte u prethodno

umućena belanca i masu razvucite u plehu obloženom pek-papirom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobije zlatnu boju. Proverite čačkalicom da li je pečen. Izvadite iz rerne i odmah uvijte
tim istim papirom u rolat. Ostavite da se ohladi.

Fil: sjedinite sve sastojke, osim kačkavalja. Odvijte koru, premažite je filom i pospite rendanim kačkavaljem. Uvijte ponovo u rolat, koji ćete zatim umotati u foliju i ostaviti u frižideru do služenja.

Toplo jelo: Pileća krem čorba

Pixabay.com

Peleća krem čorba

Sastojci:

  • 3 bataka i karabataka
  • koren celera
  • paštrnjak
  • šargarepa
  • luk
  • 2 krompira
  • 250 ml pavlake za kuvanje
  • 150 ml mleka
  • so, začin, biber
  • lovorov list
  • ulje
  • svež peršunov list

Priprema:

Povrće dobro operite, očistite i isecite na male kocke. U šerpu u kojoj ćete kuvati čorbu stavite malo ulja i pustite da se povrće dinsta na tihoj vatri. Nakon što se malo prodinsta dodajte odvojene karabatake
i batake. Nalijte vodom i ostavite da se kuva. Kad je meso kuvano, izvadite ga, sklonite kožicu i ostavite da se malo prohladi da možete da ga odvojite od kostiju i iseckate na tračice. Potom izvaditi malo povrća
sa strane, a ostatak staviti da se izmiksa u blenderu. Tako izmiksano vratite u čorbu, dodajte meso i povrće koje ste ostavili sa strane. U to sipajte mleko i pavlaku za kuvanje, izmešajte i na laganoj vatri ostavite samo da prokuva. Začinite po ukusu i na kraju dodajte sitno iseckan peršun.

Glavno jelo: Meko pečena junetina

shutterstock.com

Mekano pečena junetina

Sastojci:

  • kilogram junećeg mesa (najbolje ramstek)
  • 200 g svinjske masti
  • 3 šolje vode
  • 5 zrna crnog bibera
  • so po ukusu
  • čen belog luka
  • 2 lista lovora
  • kašičica cimeta
  • kašika sirćeta
  • kašika šećera

Za testo:

  • šolja vode
  • 2 šolje brašna

Priprema:

Stavite šećer, so, sirće, crni biber, cimet, lovor i luk u vodu u koju ćete staviti i komad junetine premazan svinjskom mašću. Ostavite meso da odstoji u ovoj marinadi nekoliko sati. Nakon što izvadite junetinu,
marinadu prokuvajte i ostavite da se ohladi. Pomešajte vodu i brašno da biste dobili meko testo i razvucite ga do veličine posude za pečenje. Meso stavite u posudu za pečenje, prelijte marinadom i pokrijte testom.
Stavite u rernu zagrejanu na 200°C i ostavite da se peče 3 sata.

Desert: Bajadera

YouTube/printscreen

Bajadera je jedan od omiljenih slatkiša

Sastojci:

Za kore:

  • 9 jaja
  • 9 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 3 kašike kakaa
  • prašak za pecivo
  • 100 ml ulja

Za fil:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 300 ml toplog mleka
  • 250 g margarina ili putera
  • 150 g šećera u prahu
  • 150 g mlevenog pečenog lešnika

Za glazuru:

  • 100 ml slatke pavlake
  • 100 g crne čokolade

Priprema:

Belanca umutite u čvrst sneg, uz postepeno dodavanje šećera. Zatim dodajte jedno po jedno žumance i ulje. Na kraju dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo i izmešajte žicom ili špatulom. Sipajte u pleh obložen
pek-papirom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok se lepo ne ispeče. Ohlađenu koru presecite na 3 dela, a zatim pripremite fil tako što ćete prvo keks preliti toplim mlekom i izmešati. Posebno
umutite margarin sa šećerom u prahu, pa dodajte kes i dobro izmutite. Na kraju dodajte smesi mleveni lešnik. Na tacnu za tortu stavite koru, poprskajte je mlekom i premažite filom. Postupak ponovite i sa druge 2 kore. Tortu stavite u frižider da se stegne, a vi za to vreme pripremite glazuru kojom ćete je preliti.

U vrelu slatku pavlaku stavite izlomljenu čokoladu i mešajte na šporetu dok ne dobijete ujednačenu masu. Kad se prohladi, prelijte tortu, koju dodatno možete ukrasiti voćem, perlicama ili dekoracijom po želji.

Uživajte u praznicima!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)