Ovaj slatki, mirisni kolač je neka vrsta mekanog hleba u koji smo stavili suvo grožđe, kandirano voće, orašaste plodove i sve to umesili u testo sa kvascem. Nemci ga tradicionalno prave u vreme božićnih praznika, smatra se da je kolač nastao u gradu Drezdenu. Pojedini ga prevode kao Stolen, pravilnije Štolen, a zovu ga čak i Božićnim hlebom. Izgledom je idealan za hladne zimske dane, a ima krajnje specifičan izgled i prijatan "šmek" koji mu daje voće koje ide u sam sastav.
Sastojci:
- 500 gr brašna
- 200 ml mleka
- 250 g putera
- sveži kvasac (kocka)
- 85 g šećera
- prstohvat soli
- 100g kandirane korice pomorandže i limuna
- 350g suvog grožđa
- 150g badema
- narendana korica većeg limuna
- kašičica začina u prahu mešavina (karanfilić,cimet)
- 50ml ruma
- 150g putera za premazivanje
- 150g šećera u prahu
Priprema:
Bademe potopiti u vodu da odstoje. Nakon toga odstraniti kožicu, osušiti i samleti. Kandirano voće usitniti, dodati suvo grožđe i preliti rumom da odstoji neko vreme. Može i veče pre same pripreme kolača.
Kvasac rastopiti u mlakom mleku sa dodatkom šećera. Nakon toga sipati brašno u posudu, dodati so, začine za kolače, bademe i promešati. Udubiti sredinu brašna i dodati nadošli kvasac. Sjediniti pa dodati narendanu koricu limuna, mesiti dodajući puter iseckan na manje komade. Na kraju dodati suvo grožđe i kandirane korice. Ponovo sve sjediniti mešajući.
Sada testo ostaviti na toplom oko pola sata. Prekriti folijom.
Nakon toga, testo izvaditi na površinu za rad i posuti sa malo brašna. Testo podeliti na dva dela i svaki deo blago oklagijom razvući, pa testo preklopiti. Neka jedna strana bude malo duža. Tako napravljen Štolen staviti u papirom obloženi pleh za pečenje. Neka odstoji još pola sata, pa nakon toga peći u prethodno zagrejanoj rerni sat vremena na 180 stepeni.
Gotov kolač premazati otopljenim puterom (četkicom). Na kraju posuti šećerom u prahu sa svih strana.
Uživajte!
Komentari (0)