Slatkiši

BAJADERA JE ZVEZDA SLAVSKE TRPEZE: Starinski recept sa kojim nema greške

Možete je praviti i u posnoj i u mrsnoj verziji – u oba slučaja je neodoljiva, a sastojke je lako zameniti.

07.12.2023 13:00

BAJADERA JE ZVEZDA SLAVSKE TRPEZE: Starinski recept sa kojim nema greške
shutterstock.com

Pored vanilica i ruskih šubara, bajadera je nezaobilazni kolač na slavskim trpezama širom Srbije. Bilo da je pravite u posnoj ili mrsnoj varijanti, ukus je neodoljiv, a dodatna prednost je u tome što ćete ovaj kolač napraviti veoma brzo.

Recept koji vam donosimo možete da modifikujete u skladu sa tim da li želite posnu ili mrsnu varijantu kolača. Za mrsnu varijantu koristite običan mleveni keks i običnu crnu čokoladu za kuvanje. Posni, tj. biljni margarin koristi se u obe varijante - i za posnu i za mrsnu bajaderu.

Sastojci:

  • 500 g šećera
  • 200 ml vode
  • 300 g mlevenih oraha
  • 400 g mlevenog posnog keksa
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • 250 g posnog margarina
  • 200 g posne čokolade za kuvanje
  • 3 kašike ulja

Priprema:

U šerpu sipajte vodu i šećer, pa stavite da provri. Kad proključa, skinite sa ringle, dodajte vanilin-šećer i margarin i mešajte dok se margarin sasvim ne istopi. Potom dodajte mlevene orahe i mleveni keks, pa još jednom sve dobro izmešajte.

Masu podelite u dva dela. U jedan deo, dok je još vruć, dodajte 100 grama posne čokolade za kuvanje koju ste izlomili na kickice, pa energično izmešajte varjačom dok se čokolada sasvim ne otopi. Ako vam se učini da je smesa retka, ne brinite: kako se bude hladila, zahvaljujući margarinu i čokoladi za kuvanje ona će se stegnuti.

U pleh koji ste obložili pek-papirom sipajte najpre tamnu smesu u koju ste dodali čokoladu, a onda preko nje i svetlu smesu, i ostavite da se ohladi.

Kad se bajadera stegne, napravite glazuru. U šerpicu sipajte tri kašike ulja, dodajte dve kašike vode i preostalih 100 grama posne čokolade za kuvanje koju ste prethodno izlomili na kockice, pa rastapajte na tihoj vatri. Kad se smesa ujednači skinite šerpicu sa ringle i razlijte glazuru preko bajadere.

Secite kolač tek kad se glazura sasvim stegne. Za sečenje koristite skalpel kako glazura ne bi pucala.

Prijatno!

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)