Slatkiši

ORIGINALNI RECEPT ZA TIRAMISU: Penasta poslastica koja se topi u ustima

Za mnoge, ovo je ubedljivo najlepši kolač koji postoji, a uz za njegovu pripremu nije potrebno uključivati rernu.

22.11.2023 08:00

ORIGINALNI RECEPT ZA TIRAMISU: Penasta poslastica koja se topi u ustima
Shutterstock

Kad se uželite nečeg slatkog, neka vaš izbor za pripremu kolača bude tiramisu. Ova poslastica koja je popularna u celom svetu priprema se veoma lako i brzo, a domaćicama je draga jer ne moraju da provode mnogo vremena pored šporeta, niti da uključuju rernu.

Recept koji vam donosimo je toliko jednostavan da mogu da ga naprave i početnici, a ukus ovog tiramisua ćete dugo pamtiti.

Sastojci:

  • 4 žumanca
  • 100 g šećera u prahu
  • 700 g piškota
  • 500 g maskarpone sira
  • 250 ml slatke pavlake
  • 200 ml proceđene skuvane kafe
  • flašica ruma
  • 50 g kakao-praha

Priprema:

U lonac za kuvanje na pari spustite četiri žumanca i 100 grama šećera u prahu, pa sve dobro izmutite mikserom. Fil kuvajte petnaestak minuta dok se ne zgusne, pa skinite lonac sa ringle i ostavite da se ohladi. Dodajte maskarpone sir i sve dobro izmutite mikserom.

U drugoj posudi umutite slatku pavlaku, pa je malo po malo dodajte filu od žumanaca, šećera i maskarponea, da se fino sjedini.

Skuvajte kafu, pa je procedite i u nju sipajte malo ruma.

Svaku piškotu na kratko spustite u kafu i rum, pa ređajte u pleh. Kad popunite prvi red piškota i njima prekrijete dno posude, nanesite polovinu pripremljenog fila. Potom preostale piškote spustite u kafu i rum, pa ih poređajte preko fila. Kad popunite i drugi red piškota preko njih nanesite ostatak fila, pospite ga kakao-prahom i ostavite u frižideru.

Sutradan secite i služite.

Prijatno!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)