Medenjaci su kolač koji se decenijama pravi u kućama širom Srbije. Osnovni sastojci su med, šećer i brašno, a zahvaljujući kombinaciji cimeta i limuna imaju prepoznatljiv ukus. Žumanca koja se dodaju u testo čine da kolačići dugo ostanu meki i sveži.
Srećna republika donosi recept koji datira iz 1903. godine. Ovaj recept je vremenom modifikovan dodavanjem kupovne smese začina za medenjake, zbog koje i domaći medenjaci liče na fabričke, ali nemaju onu specifičnu teksturu, dok je aroma meda stavljena u drugi plan ili je čak med potpuno izostavljen.
Ukoliko ste ljubitelj klasičnih starinskih medenjaka koji sastojcima opravdavaju svoj naziv, isprobajte recept koji odoleva zubu vremena duže od jednog veka.
Sastojci:
- 140 g meda (7 kašika)
- 9 kašika šećera
- 500 g brašna
- 4 žumanca
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica cimeta
- 1 limun (sok i kora)
Priprema:
U šerpu sipajte med i šećer, pa stavite na ringlu da provri. Kad smesa proključa, skinite šerpu sa ringle, dodajte brašno i sve sjedinite varjačom, pa ostavite da se ohladi.
Umutite žumanca sa praškom za pecivo, dodajte cimet, kao i sok od limuna. Izrendajte koricu limuna i dodajte u smesu i sve dobro umesite.
Prebacite testo za medenjake na pobrašnjenu radnu površinu, modlom vadite kolačiće, pa ih ređajte u pleh obložen pek-papirom. Svaki medenjak zasecite nožem po površini, pa pecite kolačiće na 170 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnožutu boju.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)