Slatkiši

RECEPT ZA MEDENJAKE IZ 1903. GODINE: Osvajaju ukusom i danima ostaju meki, evo u čemu je tajna (FOTO)

Jednostavna priprema kolačića uz koje su odrasle generacije.

12.10.2023 14:00

RECEPT ZA MEDENJAKE IZ 1903. GODINE: Osvajaju ukusom i danima ostaju meki, evo u čemu je tajna (FOTO)
shutterstock.com

Medenjaci su kolač koji se decenijama pravi u kućama širom Srbije. Osnovni sastojci su med, šećer i brašno, a zahvaljujući kombinaciji cimeta i limuna imaju prepoznatljiv ukus. Žumanca koja se dodaju u testo čine da kolačići dugo ostanu meki i sveži.

Srećna republika donosi recept koji datira iz 1903. godine. Ovaj recept je vremenom modifikovan dodavanjem kupovne smese začina za medenjake, zbog koje i domaći medenjaci liče na fabričke, ali nemaju onu specifičnu teksturu, dok je aroma meda stavljena u drugi plan ili je čak med potpuno izostavljen.

Ukoliko ste ljubitelj klasičnih starinskih medenjaka koji sastojcima opravdavaju svoj naziv, isprobajte recept koji odoleva zubu vremena duže od jednog veka.

Sastojci:

  • 140 g meda (7 kašika)
  • 9 kašika šećera
  • 500 g brašna
  • 4 žumanca
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica cimeta
  • 1 limun (sok i kora)

Priprema:

U šerpu sipajte med i šećer, pa stavite na ringlu da provri. Kad smesa proključa, skinite šerpu sa ringle, dodajte brašno i sve sjedinite varjačom, pa ostavite da se ohladi.

Umutite žumanca sa praškom za pecivo, dodajte cimet, kao i sok od limuna. Izrendajte koricu limuna i dodajte u smesu i sve dobro umesite.

Prebacite testo za medenjake na pobrašnjenu radnu površinu, modlom vadite kolačiće, pa ih ređajte u pleh obložen pek-papirom. Svaki medenjak zasecite nožem po površini, pa pecite kolačiće na 170 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnožutu boju.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)