Mađarica torta ili kolač kako je neki nazivaju veoma je popularna poslastica širom regiona. Može se praviti na različite načine, među mlađima je omiljena ona sa čokoladom.
Ono što je karakteristično za ovu poslasticu jesu korice koje se tope u ustima. Srećna Republika donosi vam recept za mađaricu koju će obožavati cela porodica.
Sastojci:
za kore:
- 600 g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 2 belanca
- 220 ml pavlake
- 150 g šećera
- 180 g putera
za fil:
- 1 l mleka
- 140 g putera
- 200 g šećera
- 200 g čokolade
- 5 kašika brašna
- 1 kašičica ekstrakta vanile
za glazuru:
- 180 g čokolade
- 3 kašike ulja
- 50 g putera
Možda vas zanima…
Priprema:
1. **Fil:** Kuvajte mleko sa šećerom i vanilom dok ne proključa. Izvadite šolju mleka i umutite brašno u mleko. Polako sipajte mešavinu brašna i mleka u ključalo mleko i nastavite da mešate. Smanjite vatru, dodajte čokoladu i mešajte neprekidno dok se čokolada ne otopi i fil se ne zgusne. Sklonite sa vatre i odmah umešajte puter. Ostavite da se ohladi.
2. **Kore:** Ugrejte rernu na 180°C. Napravite testo. Umutite puter sa šećerom, belancima i pavlakom, dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo i umesite testo. Podelite ga na pet jednakih delova i svaki deo razvijte u pravougaonike. Pecite kore jednu po jednu, svaku oko 8-9 minuta. Trebalo bi da ostanu svetle boje.
3. **Glazura:** Otopite čokoladu sa puterom i uljem na pari. Kada se dobro sjedini, glazura je spremna.
4. **Sastavljanje torte:** Stavite prvu koru na tacnu za torte i ravnomerno premažite jednim delom fila. Pokrijte drugom korom i nastavite naizmenično dok ne potrošite sve kore i fil. Poslednji sloj treba da bude kora. Prelijte toplom čokoladnom glazurom i ostavite tortu u frižideru preko noći. Sutradan, isecite na male pravougaonike i poslužite.
Prijatno!
Komentari (0)