Hleb sa belim lukom postao je planetarno popularan pre par godina i osvojio je svet. Postoje brojne varijacije recepata za ovo jelo, te uvek možete dodati i neki svoj lični pečat. Ono što je neizostavno jesu biljni začini koji mu daju poseban šmek.
Evo kak oda jednostavno napravite sočnu večeru za manje od 15 minuta.
Sastojci:
- 1 baget ili hleb "ruža" (u zavisnosti od oblika koji želite)
- 200 ml maslinovog ulja
- 1 kašika propuštenog kroz presu, belog luka
- 150 gr krem sira, omekšalog
- 1 kašičica origano začina
- 1 kašičica sušenog bosiljka
- 1 kašika sitno iseckanog svežeg peršuna
- prstohvat soli
- po ukusu sveže samlevenog bibera
- 50 gr sveže narendanog parmezana
Priprema:
Zagrejati gornju žicu na rerni.Obložiti tepsiju sa alu folijom (može i papir za pečenje). Sipati u šerpicu jednu kašiku maslinovog ulja i na tihoj temperaturi proprziti beli luk, samo dotle dok počne da miriše. Ukoliko koristite baget, isecite kako je vama po volji, manje snite su lepše za goste, a ukoliko pravite od kravajčića, isecite im manji poklopac i produbite sredinu. U jednoj činiji izmešati sve zajedno, krem sira, beli luk, origano, bosiljak, peršun, so i biber, i dodati malo više od pola ulja u smesu, dok ne bude glatka. Svako parče hleba premazati ovom smesom, posuti narendanim parmezanom i preliti ostatkom maslinovog ulja (ukoliko koristite baget), ili u izdubljen kravajčić sipajte smesu. Pecite oko 5 minuta koliko je siru potrebno da se otopi, pazite da ne izgori.
Komentari (0)