Jela bez mesa

IZDAŠNI I PREUKUSNI DOMAĆI HLEB S MLEKOM: Nakon njega više nikada nećete ući u pekaru, miris će vas oboriti s nogu! (VIDEO)

Malo kreativnosti i eksperimentisanja u kuhinji kada je mešenje hleba u pitanju nikad nije naodmet.

04.06.2023 08:01

IZDAŠNI I PREUKUSNI DOMAĆI HLEB S MLEKOM: Nakon njega više nikada nećete ući u pekaru, miris će vas oboriti s nogu! (VIDEO)
Printscreen/Youtube/Apron

Mnoge domaćice smatraju velikim izazovom hleb pripremljen u kućnoj varijanti. Pojedine se pravdaju time da nemaju vremena, a da domaći hleb upravo to zahteva. Ipak, vikend je tu, pa nema mesta izgovorima jer teško da ćete naći išta bolje od provereno zdravog hleba pripremljenog kod kuće. Osim toga, gde ćete lepši miris od mirisa pekare u ranim jutarnjim satima?

Sastojci:

  • 100 g zaslađenog kondenzovanog mleka
  • 160 ml mlakog mleka
  • 3 g kvasca
  • 300 g brašna
  • 2,5 g soli
  • 30 g putera

Priprema:

U posudu sipati kondenzovano mleko, pa mu dodati mu mlako mleko i sjediniti. Sipati kvasac i ostaviti da smesa odstoji oko 5 minuta. Nakon toga postepeno sipati brašno, dodati so i sve mešati kašikom. Umesiti zatim testo rukom da bude glatko, pa ga ostaviti da odstoji 15 minuta prekriveno krpom. Puter sipati u posudu sa testom, a onda ga rastopiti meseći testo zajedno sa njim. Tako umešeno testo staviti na radnu površinu i rukama ga razvući uzduž, pa ga vratiti ponovo nazad u posudu i tako nekoliko puta.

Nakon toga uvaljati testo obema rukama, poput valjka, da testo bude glatko, preklopiti krajeve jedan preko drugog nekoliko puta i kada je konačno napravljena izdašna lopta od testa ostaviti je u staklenoj posudi prekrivenoj providnom folijom sat vremena kako bi duplo narasla. Kada je testo odstojalo izvaditi ga i staviti na radnu površinu pa preseći na pola špatulom, zatim svaku polovinu još na dva dela kako bi se dobile trećine, ali u obliku cveta ili zvezde. 

Svaki od tih komada prvo prstima, a onda zglobom lagano razmesiti u vidu kuglice i staviti sa strane. Prekriti sve kuglice folijom i ostaviti 15 minuta da odstoje. Svaku lopticu oklagijom razvući na četvorougao, a zatim lagano rukama uvaljati u mali valjak. Premazati male vatrostalne plehove maslacem, a onda ređati u svaki od njih zbijeno po tri umešena mini hleba. Premazati ih uljem, a onda staviti na pečenje na 180 stepeni oko 17 minuta. Kada su ispečeni u jednu šoljicu pomešati malo kondenzovanog mleka sa puterom i time premazati svaki hleb.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)