Mnogi vole da kada dođu kući uživaju u toplim ukusima sveže pripremljenog kuvanog jela. Svakodnevnica diktira brz životni tempo tokom kog je skoro nemoguće odvojiti nekoliko sati za pripremanje kuvanog jela i kompletnog ručka. Čorbe su zato idealne. Bilo da posle njih sledi domaćinski ručak, pita, brza hrana ili omlet, čorba će vam prijati posle napornog radnog dana i gomile nezdravih grickalica koje ste u brzini bili prinuđeni da pojedete.
Srećna Republika vam tako donosi povrće koje trenutno možete da nađete u svakom boljem marketu i na pijaci, a u pitanju je blitva. Pripremite je na ovaj način i uživajte u svim blagodetima ukusne domaće i tople čorbice.
Sastojci:
- 2 veze blitve
- glavica crnog luka
- 2 kašike brašna
- žumance
- pola šolje mleka
- malo ulja
- so, biber, suvi biljni začin po želji
Priprema:
Blitvu oprati, očistiti od belih delova i izrezati na krupnije delove. Očišćenu glavicu crnog luka izrezanu na kockice propžiti u šerpici na malo ulja. Blitvu koja je isečena dodati u ispržen luk i kratko je prodinstati poklopljenu. Zatim je posuti brašnom i naliti litrom i po vrele vode. Čorbu kuvati na tihoj vatri oko 30 minuta. Pri kraju kuvanja posoliti, pobiberiti i dodati suvi biljni začin.
Kada je čorba gotova, skloniti je sa šporeta i umešati u nju žumance razmućeno u mleku.
Čorbu je idelano da servirate uz pavlaku ili kiselo mleko.
Prijatno!
Komentari (0)