Keleraba je dvogodišnja biljka koja predstavlja gajenu verziju divljeg kupusa. Pripada porodici kupusnjača. Deo kelerabe koji koristimo u ishrani je zapravo stablova krtola, odnosno zadebljala stabljika biljke. Ona je uglavnom okrugla ili pomalo spljoštena. Iz tog zadebljalog dela idu listovi sa dugim drškama koji se takođe koriste u ishrani.
Biljka obiluje vitaminima - sadrži vitamin C, vitamine grupe B, folnu i pantotensku kiselinu, tiamin, piridoksin i niacin. U listovima je zastupljen u većoj količini provitamin A, odnosno beta-karoten. Tako da su i listovi veoma zdravi i najčešće se koriste za pravljenje čorbi.
Evo idealnog recepta za salatu od kelerabe koji će vam omogućiti da iskoristite njena najkvalitetnija svojstva.
Sastojci:
- 600 do 700 g kelerabe
- 100 g gustog jogurta/kiselog mleka
- 100 g kisele pavlake
- 3 čena belog luka
- 3 struka mladog luka
- kašika sitno iseckanog peršuna
- 2 kašike sitno iseckane nane
- 2 kašike limunovog soka
- do 2 kašike maslinovog ulja
- po ukusu morska so, biber i aleva paprika
Priprema:
Oljuštiti kelerabu, iseći je na kockice i staviti u činiju. U drugu činiju staviti jogurt ili kiselo mleko, kiselu pavlaku, sitno iseckan beli luk, sitno iseckan mladi luk, limunov sok, maslinovo ulje, sitno iseckan peršun i nanu, so i biber i sve dobro sjediniti žicom za mućenje.
Tu smesu preliti preko kelerabe, promešati i posuti preko svega crvenu alevu papriku i ostaviti da se ohladi ili odmah poslužiti. Po izboru ukrasiti listićima sveže nane.
U pitanju je salata idealna za večeru ili kao prilog uz roštilj.
Uživajte!
Komentari (0)