Jela bez mesa

SALATA OD KELERABE GOTOVA ZA TREN: Odlična za večeru, još bolja uz roštilj!

Uživaćete u svakom ukusu ovog jela koje je uz i veoma zdravo.

08.05.2023 06:01

SALATA OD KELERABE GOTOVA ZA TREN: Odlična za večeru, još bolja uz roštilj!
YouTube/printscreen

Keleraba je dvogodišnja biljka koja predstavlja gajenu verziju divljeg kupusa. Pripada porodici kupusnjača. Deo kelerabe koji koristimo u ishrani je zapravo stablova krtola, odnosno zadebljala stabljika biljke. Ona je uglavnom okrugla ili pomalo spljoštena. Iz tog zadebljalog dela idu listovi sa dugim drškama koji se takođe koriste u ishrani.

Biljka obiluje vitaminima - sadrži vitamin C, vitamine grupe B, folnu i pantotensku kiselinu, tiamin, piridoksin i niacin. U listovima je zastupljen u većoj količini provitamin A, odnosno beta-karoten. Tako da su i listovi veoma zdravi i najčešće se koriste za pravljenje čorbi.

Evo idealnog recepta za salatu od kelerabe koji će vam omogućiti da iskoristite njena najkvalitetnija svojstva. 

Sastojci:

  • 600 do 700 g kelerabe
  • 100 g gustog jogurta/kiselog mleka
  • 100 g kisele pavlake
  • 3 čena belog luka 
  • 3 struka mladog luka
  • kašika sitno iseckanog peršuna
  • 2 kašike sitno iseckane nane
  • 2 kašike limunovog soka
  • do 2 kašike maslinovog ulja
  • po ukusu morska so, biber i aleva paprika

Priprema: 

Oljuštiti kelerabu, iseći je na kockice i staviti u činiju. U drugu činiju staviti jogurt ili kiselo mleko, kiselu pavlaku, sitno iseckan beli luk, sitno iseckan mladi luk, limunov sok, maslinovo ulje, sitno iseckan peršun i nanu, so i biber i sve dobro sjediniti žicom za mućenje.

Tu smesu preliti preko kelerabe, promešati i posuti preko svega crvenu alevu papriku i ostaviti da se ohladi ili odmah poslužiti. Po izboru ukrasiti listićima sveže nane.

U pitanju je salata idealna za večeru ili kao prilog uz roštilj.

Uživajte!

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)