Tetka Saveta

KAKO DA KISELO MLEKO BUDE ČVRSTO: Tajna je u jednom sastojku, a ovako pripremljno može da se čuva u frižideru nekoliko dana (FOTO)

Ovaj proizvod od mleka je izuzetno zdrav za probavni sistem.

22.08.2023 12:00

KAKO DA KISELO MLEKO BUDE ČVRSTO: Tajna je u jednom sastojku, a ovako pripremljno može da se čuva u frižideru nekoliko dana (FOTO)
Shutterstock

Kiselo mleko je jedna od najzdravijim mlečnih prerađevina. Nekada se verovalo da je u pitanju „pokvareno mleko“, a zapravo je u pitanju proizvod koji je veoma ukusan, osvežavajući i zdrav. Lako se kombinuje sa slanim namirnicama ali i voćem posebno bobičastim. 

Kiselo mleko kod nas se najčešće konzumira uz gibanice, razne vrste pita, sarmice od zelja ili vinove loze, pa i čorbe. 

Shutterstock

Kiselo mleko se u Srbiji najčešće konzumira uz gibanicu

Zdravo i niskokalorično

Nutricionisti preporučuju svojim pacijentima da umesto pavlake koja ima dosta mlečnih masti, pa čak i jogurta, konzumiraju kiselo mleko koje je manje kalorično, a opet izuzetno zdravo. Kiselo mleko se lako vari i stimuliše probavu, a na potpuno prirodan način reguliše balans bakterija i crevne mikroflore. 

Kiselo mleko je bogato proteinima koji se lako apsorbuju. Sa druge strane, ima svega tri do četiri odsto ugljenih hidrata. 

Prema pisanju britanskih medija, brojna naučna istraživanja dokazala su da redovno konzumiranje kiselog mleka sprečava bolesti kardio-vaskularnog sistema jer štiti krvne sudove od nagomilavanja lošeg holesterola i pomaže njegovo uklanjanje iz organizma.

Kiselo mleko je nezamljivo u lečenju opekotina posebno onih nastalih od prekomernog sunčanja. Iako će većina ljudi kiselo mleko kupiti u prodavnici, naše bake su nekada same kod kuće pravile domaće kiselo mleko. Priprema je vrlo jednostavna, ali mnoge domaćice imaju problem da im kiselo mleko bude dovoljno čvrsto kako bi moglo da se jede kašičicom. 

Srećna republika vam otkriva tajnu kako da napravite pravo čvrsto domaće kiselo mleko koje će po ukusu nadmašiti ono iz prodavnice. Tajna je u kiseloj pavlaci koja će mu dati dozu čvrstine, pa ćete bez problema ovo kiselo mleko moći da jedete kašičicom.

Pixabay.com

Kiselo mleko se dobro kombinuje sa drugim namirnicama pa i sa voćem

Recept 

Poklanjamo vam i recept za pripremu domaćeg kiselog mleka pa pokušajte da ga napravite sami. 

Sastojci:

  • 2 l mleka punomasnog mleka
  • 200 g gotovog kiselog mleka
  • 2 kašike kisele pavlake

Priprema:

Mleko skuvati i ohladiti da bude toplo. U činiji pomešati kiselo mleko i pavlaku, dodati nekoliko kašika toplog mleka i sve dobro izjednačiti. Sipajte u toplo mleko, dobro izmešajte i podelite u manje činije. Pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom da prenoći. Ujutru kiselo mleko stavite u frižider da se dobro ohladi i konzumirajte. Kiselo mleko pripremljeno na ovaj način pojedite u narednih tri do pet dana. 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)