Jela bez mesa

ČITAVOG ŽIVOTA KROMPIR U RERNI POGREŠNO PEČEMO: Kuvari najzad otrkivaju trikove za savršen dodatak jelima!

Nejdžela Loson objasnila je gde većina nas greši prilikom pripreme ove uobičajene namirnice.

30.07.2023 15:08

ČITAVOG ŽIVOTA KROMPIR U RERNI POGREŠNO PEČEMO: Kuvari najzad otrkivaju trikove za savršen dodatak jelima!
Shutterstock

Koliko puta ste spremali krompir koji je zapečen u rerni, ali ili je bio previše mastan ili prekuvan, prepečen ili sve to zajedno. Kuvarica Nejdžela Loson je okrila zašto vam se to dešava, kao i načine na koje možete da sprečite da vam jednostavna namirnica, poput krompira, uporno ne uspeva dobro kada se ispeče u rerni.

- Ukoliko vam ulje ili mast nisu vreli u trenutku kada ubacujete krompir, on će upiti svu onu mast, tako da ništa od dobrog ukusa. Moj odabir je guščija mast, ali birajte po svom ukusu. Dakle, rerna mora biti zagrejana na maksimum da mast ili ulje u njoj prosto “cvrče”. Druga stvar je pravi odabir veličine krompira. Ne valja kada je prevelik dok je loš izbor i kada je skroz stanjen. Treća začkoljica, koju sam naučila iz mamine kuhinje još kao dete je, da krompir uvaljate u griz pa tek onda zapečete u rerni i uspeh je zagarantovan - objasnila je Losonova, a o tome je pisao i Dejli star.

Sastojci:

Odaberite količinu krompira u zavisnosti od toga za koliko osoba planirate ručak, griz i ulje po izboru takođe.

Priprema:

Rernu prethodno zagrejte na 250 C. Mast dodajte u pleh za pečenje, a zatim zagrejte i pleh sa mašću u rerni dok ne bude "zastrašujuće vruće", što bi trebalo da traje oko pola sata. 

Krompir oljuštite i isecite na tri dela. Krompir dodajte u posoljenu, hladnu vodu i kuvajte 4 minuta na šporetu. Potom ga ocedite, pospite grizom i dobro ga protresite kako bi ivice bile “grube”.  Uverite se da je vaše ulje toplo pre nego što dodate krompir u pleh za pečenje. 

Pecite najmanje oko 25 minuta po svakoj strani krompira. Poslužite toplo uz ostatak večere. 

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Nikola Živanović

30.07.2023 21:39

Kuvari mnogo znaju sa trećerazrednom srednjom i šegrtarenjem po sranje restoranima kakvi su nam. Moja baba je celog života samo kuvala. Mogla ni da predaje na fakultetu da ga za tako glupu delatnost ima.