Jela bez mesa

KAKO SE PRAVI DOMAĆA VURDA? Punomasni mlečni namaz omiljen je dodatak jelima, a potrebna su samo 3 sastojka!

Ovo jelo obično vežu za Lužnicu i pirotski kraj, ali prave je i u bugarskim selima.

01.04.2023 08:01

KAKO SE PRAVI DOMAĆA VURDA? Punomasni mlečni namaz omiljen je dodatak jelima, a potrebna su samo 3 sastojka!
shutterstock.com

Vurda (sitan sir) je interesantan proizvod koji se često koristi u različitim namazima, pecivima, salatama, pa čak i u slatkišima. Poznavaoci kažu da je vurda punomasna, visokomlečna, kiselkastog ukusa, a obično je vežu za Lužnicu i pirotski kraj, ali prave je i u bugarskim selima.

Vurdu ne možete da kupite u marketima, ali moguće je da je nabavite u nekim lokalnim prodavnicama ili u seoskim domaćinstvima. Međutim, postoji način da taj mlečni delikates napravimo i sami.

Sastojci:

  • litar mleka
  • 1/2 kašičice limuntusa
  • kašičica soli

Priprema:

Za početak vam je potreban litar svežeg mleka. Ako ste ga zaboravili u frižideru duže vreme ili vam je ostalo više i niste ga upotrebili, vurda je najbolja stvar koju možete napraviti. Za njenu pripremu potrebno vam je upravo staro polupokvareno mleko ili presečeno mleko tokom kuvanja. Da bi se dobila kiselost, kada mleko počne da vri možete dodati pola kašičice limuntusa ili jednu i po kašičicu soka od limuna.

Dodajte i jednu kašičicu soli i ostavite na ringli još otprilike dva minuta, nakon čega je potrebno skloniti je sa strane i ostavite da se ohladi. Kada se smesa ohladi, procedite je, a gusti deo koji ostane u cediljki ili gazi vam je upravo ukusna domaća vurda.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)