Jela bez mesa

POSNE MEKIKE SPREMNE OČAS POSLA: Savršeno rešenje za doručak ili večeru i u slatkoj i u slanoj varijanti

Testo je šupljikavo i mekano iznutra, a blago hrskavo spolja.

02.12.2023 08:00

POSNE MEKIKE SPREMNE OČAS POSLA: Savršeno rešenje za doručak ili večeru i u slatkoj i u slanoj varijanti
Shutterstock

U danima posta najveći problem je odabrati namirnice koje nisu teške za želudac, a da u isto vreme budu zasitne. Ukoliko ste ljubitelj testa i peciva, a želite da za jutarnji i večernji obrok kombinujete slane i slatke namaze tokom posta, ovaj recept za mekike biće pravo rešenje za vas.

Pored toga što ih nije teško napraviti, ove posne mekike mogu dugo da stoje. Ukoliko, pak, procenite da ste zamesili previše testa, možete ga čuvati u frižideru i pržiti kad nemate vremena za pripremu drugog obroka.

Sastojci:

  • 250 ml mlake vode
  • 350 g brašna tip 400
  • 20 g kvasca (pola kockice)
  • ravna kafena kašičica šećera
  • ravna kafena kašičica soli
  • čašica domaće rakije
  • 3 kašike ulja za testo + ulje za prženje

Priprema:

U mlaku vodu dodajte izmrvljen kvasac, šećer i malo brašna, pa sve razmutite i ostavite desetak minuta da kvasac zapeni.

U činiju sipajte ostatak brašna, dodajte aktivirani kvasac, tri kašike ulja, domaću rakiju i so, pa zamesite meko testo. Umešeno testo pokrijte krpom ili prozirnom folijom i ostavite da narasta pola sata.

Na pobrašnjenu radnu površinu prebacite testo, razvucite ga pomoću oklagije, pa rukom odvajajte manju količinu testa i razvucite ga u oblik mekike. Kad na isti način utrošite sve umešeno testo, pokrijte ga krpom dok se ne zagreje ulje za prženje.

U dublji tiganj sipajte malo više ulja, pa ga zagrejte i spuštajte mekike da se prže. Obavezno ih okrenite tokom prženja, kako bi ravnomerno dobile zlatnu boju. Ispržene mekike ređajte na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće, pa ih prebacite na tanjir i služite uz džem, med, ajvar, humus...

Ukoliko ne ispržite sve pripremljeno testo, posudu u kojoj ste ga mesili prekrijte prozirnom folijom sa svih strana, pa je stavite u frižider. Ovako umešeno testo može da stoji u frižideru tri dana, a da prilikom prženja zadrži dobar ukus.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)