Tetka Saveta

POSNA SMESA ZA POHOVANJE, LEPŠA OD JAJA I PREZLI: Riba i povrće biće hrskavi, a neće upiti ni kap ulja!

Ukoliko se pripremate za post, ovaj recept će vam biti od velike koristi.

21.11.2023 13:20

POSNA SMESA ZA POHOVANJE, LEPŠA OD JAJA I PREZLI: Riba i povrće biće hrskavi, a neće upiti ni kap ulja!
Shutterstock

Pohovano meso ili tikvice, odnosno plavi patlidžan sa dresingom, pomfritom i sezonskom salatom mnogi smatraju najlepšim ručkom. Ali, kako u posnim danima (sreda i petak) i periodima velikih crkvenih postova nije dozvoljeno konzumiranje mesa, jaja i mlečnih proizvoda, često imamo dilemu kako da pohujemo bareno povrće, a da ono bude jednako ukusno kao i kad je uvaljano u jaja, brašna i prezle.

Srećna republika donosi isprobani recept za posnu smesu za pohovanje zahvaljujući kojoj namirnice koje pripremate neće upiti ni kap ulja.

Istu smesu možete da koristite i za spremanje pržene ribe, s tim što bi trebalo da prepolovite količinu kurkume i dodate slatku alevu papriku.

Sastojci:

  • 150 g gustina
  • 50 g kukuruznog brašna
  • kafena kašičica kurkume
  • pola kafene kašičice soli
  • pola kafene kašičice praška za pecivo
  • 100 ml kisele vode

Priprema:

Pomešajte gustin, kukuruzno brašno, so, kurkumu i prašak za pecivo u jednu posudu, pa sve dobro sjedinite. U ovu smesu najpre uvaljajte sve bareno povrće koje želite da pohujete.

Ukoliko planirate da pržite ribu, stavite pola kafene kašičice kurkume i pola kafene kašičice aleve paprike u smesu od gustina, kukuruznog brašna i soli, pa u ovu smesu uvaljajte ribu.

Potom u ostatak smese sipajte kiselu vodu, dobro razmutite kašikom tako da nema grudvica i opet uvaljajte povrće, odnosno ribu u ovu smesu koja je po konzistenciji malo gušća od smese za palačinke.

U tiganj sipajte ulje, pa kad se zagreje spuštajte povrće i pohujte ga na srednje jakoj temperaturi ringle.

Zahvaljujući gustinu, povrće i riba neće upiti višak masnoće, a zbog kurkume će dobiti lepu zlatnu boju kao kad hranu pohujete u smesi od jaja, brašna i prezli.

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)