Posna trpeza gotovo je nezamisliva bez prebranca, posebno sada u vreme posnih slava. To posno jelo nije zahtevno za pripremu, pa mogu da ga naprave i neiskusne domaćice. Kako kaže stara srpska poslovica, "prost kao pasilj", govori sve o pripremi tog tradicionalnog srpskog jela.
Srećna republika vam nudi domaćinski recept za pasulj prebranac koga se neće postideti nije jedna domaćica kad ga iznese na posnu slavsku trpezu.
Sastojci:
- 500 g krupnog pasulja tetovca
- 700 g crnog luka
- 3 lista lovorovog lista
- 2 dl ulja
- 1/2 kašike crvene slatke paprike
- 1/2 kašičice ljute tucane paprike
- 3 čena belog luka
- so i biber po ukusu
Priprema:
Pasulj se očisti, opere i stavi da se kuva na umerenoj vatri, ali vodite računa da se kuva dok zrnca ne postanu mekana, ali tako da se ne raspadnu. Crni luk isecite na rebarca i propržite na ulju. Kad postane staklast dodajte isečen beli luk, pa sklonite s vatre i dodajte biber, mlevenu i tucanu pariku, pa u smesu sipajte pasulj sa sve vodom u kojoj se kuvao. Dodajte lovor, posolite i proverite da li treba dodati još malo bibera ili ljute paprike. Pravi domaćinski prebranac trebalo bi malo da "rezi", to jest da bude ljutkast. Prespite smesu u vatrostalnu posudu ili pleh đuvečar i stavite ga da se peče oko sat i po na 180 stepeni. Prebranac je gotov kad se uhvati fina korica po površini.
Nemojte da brinete ako vam je pri dnu ostalo malo safta, pasulj će biti sočniji jer će upiti sav višak tečnosti.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)