Baklava je slatkiš uz koji su odrasle mnoge generacije. Vodi poreklo iz Turske i u sultanovoj palati postojao je poseban kuvar koji je bio zadužen za pravljene tog deserta. Na Balkan su ga donele Osmanlije tokom osvajanja i nekad su mogle da se kupe isključivo u poslastičarnicama.
Danas se često prave za slave koje padaju u vreme posta, zato što se za njih koriste isključivo posne namirnice, dok se u Turskoj, umesto oraha, za nadev koristi pistaći.
Srećna republika vam poklanja recept za prave baklave i otkrivamo trik kako da vam uvek budu savršene.
Sastojci:
- 1 kg gotovih tankih kora za baklavu
- 900 g mlevenih oraha
- 100 g krupno seckanih oraha
- 150 g šećera
- 250 g putera i
- 100 ml ulja
Za preliv:
- kilogram šećera
- voda i limun
Priprema:
Najpre se pripremi preliv od šećera i vode kako bi se dobro ohladio. U šerpu sipati šećer i preliti ga vodom koliko da ogrezne, a potom smesu kuvati 20 minuta dok se ne zgusne. U skuvan preliv se dodaje na kriške isečen limun i tako se ostavi da se dobro ohladi.
Kore iseći po meri pleha, a zatim tri staviti i premazati ih istopljenim puterom pomešanim s uljem. Puter treba da bude topao kako bi kora bila hrskava. Preko staviti dve kore, pa ponovo premazati smesom od putera i ulja, a zatim posuti mlevene orahe koje ste prehodno pomešali sa 150 g šećera. Ponovo staviti tri kore, premazati smesom od putera i ulja, pa posuti orasima i tako dok ne potrošite materijal. Seckane orahe staviti kao poslednji nadev i sve pokriti sa još tri kore premazane puterom i uljem.
Iseći na kocke i peći u rerni 10 minuta na 190 stepeni dok kore ne dobiju finu smeđu nijansu, a potom smanjiti na 150 stepeni i peći još 45 minuta. Ukoliko vam se učini da će kore previše potamneti pokrijte pleh aluminijumskom folijom. Baklave su pečene kad ih blago pomerite viljuškom i proverite da su dobro pečene sa donje strane.
Vrele baklave iz rerne se prelivaju hladnim prelivom, a važno je pritisnuti ih odozgo tepsijom kako bi se kora izravnjala. Posle 10 minuta sklonite tepsiju i ostavite baklave na hladno mesto, najbolje dan, dva, kako bi upile preliv.
Prijatno!
Komentari (0)