Baklave su uvek dobar izbor za dezert i ne postoji osoba koja će ih odbiti ako ih ponudite. Iako za neke izgledaju previše "slatko" i "jako", ukus ove orijentalne poslastice koja je na našim prostorima domaća, otvara sva čula.
Ako ste kod kuće za vikend i raspoloženi za malo eksperimentisanje u kuhinji, evo načina da pripremite jednu od najukusnijih baklava uz samo nekoliko sastojaka iz kuhinje.
Sastojci:
- kilogram gotovih kora
- kilogram oraha (iseckanih)
- 1, 5 l vode
- 1, 2 kg šećera
- 200 ml ulja
- vanilin šećer
Piprema:
Staviti na sto tri kore, koje prethodno treba namazati uljem i poređati jednu iznad druge. Pri rubu stola (do vas) uz ivicu staviti gusto orahe od kraja jedne kore do kraja druge i umotati u rolnu. Tako pripremljenu, staviti u pleh koji ćete premazati uljem, a onda nastaviti isti proces sa ostatkom kora i ređati nove rolne u pleh dok se on ne popuni. Kada ste sve popunili, premazati kore uljem i staviti na pečenje na 200 stepeni Celzijusa 10 minuta, a zatim pola sata na 180'. Na kraju još preostalih 10 minuta ostaviti da se peku na 200 stepeni. Baklava se ukupno peče 50 minuta.
Sirup:
Dok se baklava peče, u šerpu sipati litar i po vode, kilogram i 200 grama šećera i vanilin šećer da prokuvaju. Kada sirup proključa, skloniti ga sa ringle i njime politi još toplu, ispečenu baklavu. Nakon toga pokriti je nekim plehom, tepsijom ili poklopcem i ostaviti da se hladi.
BONUS VIDEO:
Možda vas zanima…
Komentari (0)