Slatkiši

RECEPT LAGANICA: BAKLAVE uz koje ćete osetiti čari Orijenta

Ako ste navikli na kremaste kolače i industrijske proizvode, možda je vreme da zagrejete pećnicu, zasučete rukave i postanete majstor pravih orijentalnih baklava.

21.08.2022 08:00

RECEPT LAGANICA: BAKLAVE uz koje ćete osetiti čari Orijenta
Srećna republika

Baklave su uvek dobar izbor za dezert i ne postoji osoba koja će ih odbiti ako ih ponudite. Iako za neke izgledaju previše "slatko" i "jako", ukus ove orijentalne poslastice koja je na našim prostorima domaća, otvara sva čula.

Ako ste kod kuće za vikend i raspoloženi za malo eksperimentisanje u kuhinji, evo načina da pripremite jednu od najukusnijih baklava uz samo nekoliko sastojaka iz kuhinje.

Sastojci:

  • kilogram gotovih kora
  • kilogram oraha (iseckanih)
  • 1, 5 l vode
  • 1, 2 kg šećera
  • 200 ml ulja
  • vanilin šećer

Srećna republika

Baklave su odlična poslastica za ukućane i goste tokom vikenda

Piprema:

Staviti na sto tri kore, koje prethodno treba namazati uljem i poređati jednu iznad druge. Pri rubu stola (do vas) uz ivicu staviti gusto orahe od kraja jedne kore do kraja druge i umotati u rolnu. Tako pripremljenu, staviti u pleh koji ćete premazati uljem, a onda nastaviti isti proces sa ostatkom kora i ređati nove rolne u pleh dok se on ne popuni. Kada ste sve popunili, premazati kore uljem i staviti na pečenje na 200 stepeni Celzijusa 10 minuta, a zatim pola sata na 180'. Na kraju još preostalih 10 minuta ostaviti da se peku na  200 stepeni.  Baklava se ukupno peče 50 minuta. 

Sirup:

Dok se baklava peče, u šerpu sipati litar i po vode, kilogram i 200 grama šećera i vanilin šećer da prokuvaju. Kada sirup proključa, skloniti ga sa ringle i njime politi još toplu, ispečenu baklavu. Nakon toga pokriti je nekim plehom, tepsijom ili poklopcem i ostaviti da se  hladi. 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)