Ružice su starinski kolači koji se tope u ustima. Mogu se puniti džemom ili orasima, u zavisnosti od toga ko šta više voli. Neodoljivo podsećaju na vanilice ali su još sočnije.
Ovi kolači ranije su se pravili za Božić i u njihovom ukusu uživali su i mališani i odrasli. Od male količine sastojaka može se napraviti velika količina ovih sitnih kolača pa su pogodni za sva porodična okupljanja.
Evo kako da napravite ružice sa džemom i mlevenim keksom.
Sastojci:
- 300 g masti
- 250 ml mlakog mleka
- 2 male kašičice kvasca (ili 20 g svežeg)
- 1/2 kašičice šećera
- 3 jaja
- 700 g brašna
- 1 limun (rendana korica)
- malo soli
Fil:
- 200 g džema
- 100 g mlevenog keksa
Priprema:
Zagrejati mleko pa u mlako mleko staviti kvasac i šećer. U vanglu staviti mast dodati jaja pa dodati mleko sa kvascem sve sastaviti. Postepeno dodavati brašno. Testo umesiti dobro pa ga ostaviti 2 h u frižider. Izvaditi testo iz frižidera pa ga kidati rukom i praviti male loptice. Zatim testo rastanjiti na dlanu staviti po pola kašičice fila i krajeve testa sastaviti. Poređati u pleh i odmah peći na 200 C 20 minuta. Pečene odmah valjati u prah šećer. Od ove količine dobićete 50 ružica.
Komentari (0)