Slatkiši

DA LI STE PROBALI OVE SOČNE RUŽICE? Starinski sitni kolači koji se ponovo rado prave!

Sočni spolja i iznutra.

06.01.2024 10:37

DA LI STE PROBALI OVE SOČNE RUŽICE? Starinski sitni kolači koji se ponovo rado prave!
youtube/duskinakuhinja

Ružice su starinski kolači koji se tope u ustima. Mogu se puniti džemom ili orasima, u zavisnosti od toga ko šta više voli. Neodoljivo podsećaju na vanilice ali su još sočnije.

Ovi kolači ranije su se pravili za Božić i u njihovom ukusu uživali su i mališani i odrasli. Od male količine sastojaka može se napraviti velika količina ovih sitnih kolača pa su pogodni za sva porodična okupljanja.

Evo kako da napravite ružice sa džemom i mlevenim keksom.

 

Sastojci:

  • 300 g masti
  • 250 ml mlakog mleka
  • 2 male kašičice kvasca (ili 20 g svežeg)
  • 1/2 kašičice šećera
  • 3 jaja
  • 700 g brašna
  • 1 limun (rendana korica)
  • malo soli

Fil:

  • 200 g džema
  • 100 g mlevenog keksa

Priprema:

Zagrejati mleko pa u mlako mleko staviti kvasac i šećer. U vanglu staviti mast dodati jaja pa dodati mleko sa kvascem sve sastaviti. Postepeno dodavati brašno. Testo umesiti dobro pa ga ostaviti 2 h u frižider. Izvaditi testo iz frižidera pa ga kidati rukom i praviti male loptice. Zatim testo rastanjiti na dlanu staviti po pola kašičice fila i krajeve testa sastaviti. Poređati u pleh i odmah peći na 200 C 20 minuta. Pečene odmah valjati u prah šećer. Od ove količine dobićete 50 ružica.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)