Recepti naših baka nam vraćaju najlepše uspomene i mirise iz detinjstva kojih se svi rado sećaju. Svaki zalogaj nam vraća trenutak kada smo pripremali omiljeni kolač sa bakama, a posebno uzbuđenje je bilo kada smo nešto pravili po prvi put. Vanilice su s razlogom jedan od najpopularnijih slatkiša kod nas i koliko god tražili recepte po domaćim kuvarima i drugim mestima, starinski recept za ovaj dezert znaju svi.
Srećna Republika donosi vam recept za vanilice sa mašću koje ćete obožavati.
Sastojci:
- 200 g masti
- 3 kašike šećera
- jedno jaje
- jedno žumance
- 1/2 limuna soka
- jedan limun kora
- 450 g brašna
- 2 kesice vanilin šećera
- 250 g šećera u prahu
- 250 g džema od šljiva
Priprema:
U dublju posudu umutiti mast sa jednim jajetom i žumancetom, sokom od limuna i izrendati u sve to limunovu koru. Dodati brašno i umesiti testo. Posuti brašno po radnoj površini i razvući testo. Za to vreme zagrejati rernu na 180'. Modlicama vaditi sa testa vanilice i poređati ih u pleh obložen pek papirom i staviti na pečenje. Kada porumene skloniti ih iz rerne i ostaviti da se ohlade.
U jednom tanjiru pomešati šećer u prahu i vanilin šećer. Uzeti jednu vanilicu premazati džemom i poklopiti je drugom a onda ih uvaljati u šećer i tako svaku narednu.
Komentari (0)