Tetka Saveta

STARINSKI RECEPT NAŠIH BAKA KOJI POLAKO NESTAJE: Slatko od belog grožđa, bogat ukus kojim se dočekuju gosti na slavama

Ovo voće sadrži 1.600 korisnih biljnih jedinjenja a najveća koncentracija antioksidanasa nalazi se u semenkama i kožici grožđa.

28.09.2023 12:01

STARINSKI RECEPT NAŠIH BAKA KOJI POLAKO NESTAJE: Slatko od belog grožđa, bogat ukus kojim se dočekuju gosti na slavama
shutterstock.com

Grožđe je plod vinove loze i već hiljadama godina se koristi u ljudskoj ishrani. Vinova loža se uzgajala u Mesopotamiji, stari Egipćani su berbu grožđa i vino povezivali sa bogom Hathora, Grci sa Dionisom a Rimljani sa Bahom. Zato i ne čudi što se vino smatralo za nektar bogova, a svoje mesto dobilo je mesto i u hrišćanstvu i simbolično predstavlja krv Hristovu.

Pixabay.com

Za saltko se biraju neoštećena i čvrsta zrna kako se ne bi raspala tokom kuvanja

Crno ili belo grožđe?

Grožđe obiluje vitaminima i folnom kiselinom. Samo 100 grama ovog voća sadrži 25 odsto preporučene dnevne količine vitamina C. Pored ovog u većim količinama ima i vitamine A i B 6, kalijumom, kalcijum, magnezijum...

Brojna naučna istraživanja su pokazala da grožđe ima veliku koncentraciju izuzetno snažnih antioksidanasa koji štite organizam od brojnih bolesti. Naučnici su utvrdili da u ovom voću ima više od 1.600 korisnih biljnih jedinjenja a najveća koncentracija antioksidanasa nalazi se u semenkama i kožici grožđa. Crno grožđe sadrži više ovih korisnih svojstava zbog bogatstva antocijanina koji mu daju boju, a ostaju i nakon fermentacije zbog čega crno vino ima tako bogat ukus.

U jesen kada se bere grožđe naše bake nekada su tradicionalno pravile slatko od belog grožđa. Ovaj recept gotovo je zaboravljen iako je ukus bio neponovljiv a slatko se služilo za slave kao dobrodošlica gostima. 

Srećna republika vam poklanja starinski recept za slatko od belog grožđa koje će vas oduševiti i koje ćete ljubomorno čuvati za sebe. Biraju se samo zdrava i čvrsta puca grožđa, a prilikom pripreme ne dodaju se bilo kakvi aditivi i konzervansi. 

Sastojci:

  • 1 kg zrna belog grožđa
  • 1300 gr šećera
  • 200 ml vode
  • soda bikarbona
  • 2 limuna
  • štapić vanile ili tri kesice vanilin šećera

Priprema:

Zrna grožđa dobro oprati pod mlazom hladne vode, najbolje da ga stavite u đevđilj. Kada se ocedi prebacite ga u dublju posudi i prelijte rastvorom vode i sode bikarbone ( 10 gr sode bikarbone u 1 L vode ) i ostavite da odstoji pola sata. Potom ga ponovo isperite pod mlazom hladne vode. Na ovaj način opna grožđa neće pucati tokom kuvanja a zrna će ostaci cela i netaknuta. 

Sipati šećer u vodu (dodati i vanilin šećer ako njega koristite) i na umerenoj temperaturi ga kuvati dok ne dobijete gustu smesu u koju ubacujete grođe. Nemojte ga mešati već samo blago protresite šerpu i nastavite da kuvate na blagoj vatri bez mešanja. Kuvajte dok sok u kojem se kuva grožđe ne dobije gustinu meda. Pred kraj limunove isečene na kriške i štapić vanile ukoliko pre toga niste dodali vanil šećer. Kuvati vrlo kratko, potom skloniti sa šporeta, pokriti mokrom krpom i ostaviti da 12 sati dok se u potpunosti ne ohladi. Sipati slatko stavljati u čiste i osušene tegle, zatvoriti ih i čuvati na hladnom i tamnom mestu. Neko voli da u tegkle doda i po koji komad jezgra od orha ali to je već stvar ličnog ukusa.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)