radicionalni džem od šljiva koji je vaša baka verovatno često pravila je uvek najslađa poslastica. Količinu šećera možete da smanjite ili povećate u zavisnosti od ukusa i slatkoće šljiva koje koristite za pripremu džema. Važno je da se džem ne zgusne previše, da bude malo ređi, a u teksturi da mu se vide i komadići šljive.
Sastojci
- 5 kg šljiva
- 500 g šećera
- kašika i po cimeta
Priprema
Šljive operite, prepolovite i uklonite koštice.
Veća činija će biti idealna i u nju ređajte jedan sloj šljiva, pa sloj šećera i tako dok ne dođete do kraja.
Šljive stavite da se kuvaju na srednjoj temperaturi u rerni.
Kašiku i po cimeta dodajte tek kada šljive puste prvi sok.
Džem ostavite posle toga dok ne provri na najvećoj temperaturi, pa tek onda smanjite rernu.
Trebalo bi lagano da se kuva dok ne dobije željenu gustinu. Potrebno ga je često mešati da ne bi zagoreo.
Možda vas zanima…
Tegle pripremite pre nego što počnete da pripremate sam džem. Priprema tegli je jedan od najvažnijih koraka. Nedovoljno čiste i nesterilizovane tegle mogu da budu razlog za brzu kvarljivost džema. Tegle zato operite i dobro osušite. Pripremljen džem sipajte u tegle, ali pazite da ne zaprljate ivice.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)