Slatkiši

Koja je RAZLIKA između DŽEMA, PEKMEZA i MARMELADE? Rešavamo dilemu ovih slatkih namaza

Palačinke su nezamenljive bez ovih slatkih namaza. Iako se se prave slično i od voća postoje velike razlike između džema, pekmeza i marmelade

15.07.2022 16:00

Koja je RAZLIKA između DŽEMA, PEKMEZA i MARMELADE? Rešavamo dilemu ovih slatkih namaza
Pixabay.com

Palačinke sa džemom su omiljeni slatkiš većine ljudi. Doručak sa pekmezom od šljiva i slatka marmelada koja prosto navodi na greh. Bez obzira na to koji od ova tri slatka uživanja iz tegle odaberete, nećete pogrešiti. Iako mnogi ljudi smatraju da u pitanju različito ime za isti namaz razlike ipak postoje.

Srećna republika rešava dilemu i otkriva koje su sličnosti i razlike između džema, pekmeza i marmelade.

Džem

Džem je nešto gušći i teže se maže u odnosu na ostale vrste ovih slatkih namaza. Prema pravilima naših baka, priprema se isključivo od jedne vrste voća. Mnogi tvrde da je džem od šljiva neprevaziđen, a kako se voće pre pripreme ne ljušti poželjno da da se prilikom jela osete komadići pod zubima. Razlog je što se džem slabije kuva što ovom namazu daje posebnu čar. Šećer može da se dodaje po želji, ali je najbolje kad se priprema potpuno prirodno bez ikakvih dodataka pa i šećera.

Pixabay.com

Pekmez može da se pravi od jedne ili više vrsta voća

Pekmez

Pekmez je gusta smesa voća u koju se dodaje šećer po želji i ukusu. Voće se kuva dok smesa ne postane potpunosti gusta ujednačene teksture. Prilikom pripreme pekmeza ne koristi pektin niti bilo kakva limunska kiselina. Kako se najčešće dugo kuva i meša voće je potpuno ukuvano pa se komadići ne osećaju prilikom jela. Prilikom pripreme pekmeza može se koristiti više vrsta voća. Od džema se razlikuje po većoj količini voća i manje šećera.

Marmelada

Slično kao i pekmez marmelada se dobija kuvanjem voća dok se ne dobije smesa dovoljno gusta za mazanje. Marmelada mora biti potpuno maziva bez ikakvih komadića voća i glatke teksture. Da bi se voće prilikom kuvanja dovoljno zgusnulo u marmeladu se često dodaje voćni želatin. Za pripremu marmelade koristi se isključivo oljušteno voće jedna ili više vrsta.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)