Slatkiši

MIRIS DETINJSTVA: Knedle sa šljivama

Bilo da ih pripremate sa šljivama ili džemom, domaće knedle su nešto što nas uvek asocira na detinjstvo i bakinu kuhinju.

20.05.2022 08:00

MIRIS DETINJSTVA: Knedle sa šljivama
shutterstock.com

Knedle mnoge od nas vraćaju u detinjstvo kada su nam ih bake spremale.

Bilo da ih volite sa šljivama, džemom, kremom ili nečim četvrtim, samo promenite ono što dodajete u njih dok je postupak pripreme samih knedli isti.

Sastojci:

  • kg krompira
  • kašika omekšalog putera
  • 2 žumanceta
  • prstohvat soli
  • 4 kašike griza
  • 250-350 g brašna
  • 30 šljiva
  • 200 g prezli
  • dl ulja za prženje
  • 2 kesice vanilinog šećera

Priprema:

Krompire operite, stavite ga u šerpu, nalijte vodom da ogrezne i kuvajte od momenta kada provri na niskoj temperaturi oko pola sata.

Kada je krompir skuvan prospite vodu, prohladite ga, oljuštite i izgnječite.

Dodajte žumanca, so i pute, pa sjedinite sve sastojke.

Potom dodajte griz i oko 250 g brašna.

Umesite testo.

Ako je testo previše meko i lepi se, to je znak da treba da dodate još malo brašna.

Testo treba da bude meko, kompaktno i da se ne lepi za prste.

Ova količina je dovoljna za 30 knedli.

Napravite valjak, podelite ga na 30 delova i uz pomoć brašna oblikujte knedle.

Knedle sa šljivama kuvajte u vodi koja vri nekoliko minuta od momenta kada isplivaju na površinu.

Prezle ispržite na zagrejanom ulju i uvaljajte knedle.

Pospite ih vanilinim šećerom. Po ukusu, možete dodati i običan šećer.

Broj knedli zavisi od veličine šljiva, ali i od toga koje debljine želite da bude testo.

Za pripremu knedli možete koristiti i zamrznute šljive.

Takođe na isti način možete pripremiti knedle sa bilo kojim voćem ili džemom.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)