Knedle mnoge od nas vraćaju u detinjstvo kada su nam ih bake spremale.
Bilo da ih volite sa šljivama, džemom, kremom ili nečim četvrtim, samo promenite ono što dodajete u njih dok je postupak pripreme samih knedli isti.
Sastojci:
- kg krompira
- kašika omekšalog putera
- 2 žumanceta
- prstohvat soli
- 4 kašike griza
- 250-350 g brašna
- 30 šljiva
- 200 g prezli
- dl ulja za prženje
- 2 kesice vanilinog šećera
Priprema:
Krompire operite, stavite ga u šerpu, nalijte vodom da ogrezne i kuvajte od momenta kada provri na niskoj temperaturi oko pola sata.
Kada je krompir skuvan prospite vodu, prohladite ga, oljuštite i izgnječite.
Dodajte žumanca, so i pute, pa sjedinite sve sastojke.
Potom dodajte griz i oko 250 g brašna.
Možda vas zanima…
Umesite testo.
Ako je testo previše meko i lepi se, to je znak da treba da dodate još malo brašna.
Testo treba da bude meko, kompaktno i da se ne lepi za prste.
Ova količina je dovoljna za 30 knedli.
Napravite valjak, podelite ga na 30 delova i uz pomoć brašna oblikujte knedle.
Knedle sa šljivama kuvajte u vodi koja vri nekoliko minuta od momenta kada isplivaju na površinu.
Prezle ispržite na zagrejanom ulju i uvaljajte knedle.
Pospite ih vanilinim šećerom. Po ukusu, možete dodati i običan šećer.
Broj knedli zavisi od veličine šljiva, ali i od toga koje debljine želite da bude testo.
Za pripremu knedli možete koristiti i zamrznute šljive.
Takođe na isti način možete pripremiti knedle sa bilo kojim voćem ili džemom.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)