Slatkiši

TORTA GOTOVA ZA 15 MINUTA! Poslastica od jagoda je pravo OSVEŽENJE za vrele dane!

Možda ste pravili razne torte i potrošili sve ideje, ali ovaj slatkiš od jagoda će vas definitivno osvojiti.

11.07.2022 08:00

TORTA GOTOVA ZA 15 MINUTA! Poslastica od jagoda je pravo OSVEŽENJE za vrele dane!
Srećna republika

Vrele dane treba prekratiti osveženjem i unosom šećera, a ništa bolje od lagane torte kojoj će se obradovati svi ukućani naročito deca. Pored estetike kojom će vas oduševiti, veoma je ukusna i možete je spremati za različite prilike. U Norveškoj je poznata kao "najbolji kolač na svetu" a u Nemačkoj kao "raj i pakao". Donosimo vam sjajan recept naših domaćica koje su ga pravile.

Sastojci za žuti biskvit:

  • 8 žumanaca
  • 250 gr maslaca
  • 250 gr šećera
  • 6 kašike vode
  • malo soli (par zrna)
  • 1/2 praška za pecivo
  • 280 gr brašna (poželjno je da bude glatko)

Sastojci za beze biskvit:

  • 320 gr šećera 
  • 8 belanaca
  • kašičica gustina 
  • malo soli 
  • kašikica soka od limuna

Sastojci za krem od jagode:

  • 500 gr jagode
  • 600 ml soka od narandže
  • 3 pudinga od vanile
  • 4-5 kašike šećera

Sastojci za šlag:

  • 800ml -1000ml slatke pavlake
  • 4 kašike šećera

Srećna republika

Sjajan predah nakon napornog dana

Priprema:

U posudi umutite maslac kom ćete postepeno dodavati šećer, pa dobro mutite dok ne nastane krem. Nakon toga polako dodajte u smesu žumanca, so, 6 kašika vode i brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo. 

U drugoj posudi dobro umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer dok se ne stvori smesa poput šlaga. Iscedite kašiku limuna u smesu i nastavite mućenje, a zatim dodajte kašičicu gustina. Kada se sve dobro pomeša, dodaje malo soli.

U pleh stavite pek-papir i izručite žutu smesu, odnosno prvu koju ste pripremali, dobro je razvucite po plehu, pa odmah preko nje prelijte i drugu. Kora se peče na 180 stepeni, a kada je gotova, možete je preseći na dva dela ukoliko je u većem plehu.

Dok se kora peče, na drugoj strani skuvajte 800ml soka od narandže u koji ćete dodati dva pudinga od vanile i šećera. Sve dobro kuvajte dok se smesa ne zgusne, pa dodajte zamrznute jagode (može se koristiti i neko drugo voće po ukusu, poput malina ili šumskog voća). Ostavite da se prohladi.

Za šlag umutite litar slatke pavlake i sipajte šećer i izmiksajte.

Na prvu koru se dodaje krem od maline, pa preko ide šlag krem, a zatim druga kora. Možete ukrasiti kolač bademima ili šećerom u prahu. 

BONUS VIDEO:

Komentari. (0)