Vrele dane treba prekratiti osveženjem i unosom šećera, a ništa bolje od lagane torte kojoj će se obradovati svi ukućani naročito deca. Pored estetike kojom će vas oduševiti, veoma je ukusna i možete je spremati za različite prilike. U Norveškoj je poznata kao "najbolji kolač na svetu" a u Nemačkoj kao "raj i pakao". Donosimo vam sjajan recept naših domaćica koje su ga pravile.
Sastojci za žuti biskvit:
- 8 žumanaca
- 250 gr maslaca
- 250 gr šećera
- 6 kašike vode
- malo soli (par zrna)
- 1/2 praška za pecivo
- 280 gr brašna (poželjno je da bude glatko)
Sastojci za beze biskvit:
- 320 gr šećera
- 8 belanaca
- kašičica gustina
- malo soli
- kašikica soka od limuna
Sastojci za krem od jagode:
- 500 gr jagode
- 600 ml soka od narandže
- 3 pudinga od vanile
- 4-5 kašike šećera
Sastojci za šlag:
- 800ml -1000ml slatke pavlake
- 4 kašike šećera
Priprema:
U posudi umutite maslac kom ćete postepeno dodavati šećer, pa dobro mutite dok ne nastane krem. Nakon toga polako dodajte u smesu žumanca, so, 6 kašika vode i brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.
U drugoj posudi dobro umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer dok se ne stvori smesa poput šlaga. Iscedite kašiku limuna u smesu i nastavite mućenje, a zatim dodajte kašičicu gustina. Kada se sve dobro pomeša, dodaje malo soli.
U pleh stavite pek-papir i izručite žutu smesu, odnosno prvu koju ste pripremali, dobro je razvucite po plehu, pa odmah preko nje prelijte i drugu. Kora se peče na 180 stepeni, a kada je gotova, možete je preseći na dva dela ukoliko je u većem plehu.
Dok se kora peče, na drugoj strani skuvajte 800ml soka od narandže u koji ćete dodati dva pudinga od vanile i šećera. Sve dobro kuvajte dok se smesa ne zgusne, pa dodajte zamrznute jagode (može se koristiti i neko drugo voće po ukusu, poput malina ili šumskog voća). Ostavite da se prohladi.
Za šlag umutite litar slatke pavlake i sipajte šećer i izmiksajte.
Možda vas zanima…
Na prvu koru se dodaje krem od maline, pa preko ide šlag krem, a zatim druga kora. Možete ukrasiti kolač bademima ili šećerom u prahu.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)