Ukoliko volite jabuke i poslastice sa njima, ovaj kolač je idealan izgovor da sebi napravite desert sa vašim omiljenim voćem. Ne trebaju vam rerna, brašno i jaja, samo dobra volja i dobar apetit. Portal Srećna Republika vam donosi kolač sa jabukama i keksom kome je nemoguće reći “ne”.
Sastojci:
Za koru:
- 4 veće jabuke žuti delišes
- 3 kašike kristal šećera
- cimet
- 280 g pti-ber keksa
- 50 g oraha
- 40 g crne čokolade
Za glazuru:
- 200 ml mleka
- kašika kristal šećera
- kašika gustina
- 30 g bele čokolade
- čokoladne mrvice ili dugmići (beli i crni)
Priprema:
Jabuke operate, oljuštite i narendajte u dublju činiju. Dodajte im šećer i cimer, promešajte, pa smesu prebacite u šerpicu. Dinstajte smesu na vatri 10 minuta, dok ne ispari višak tečnosti. Komade pri-ber keksa izlomite na sitnije delove, pa ih prebacite u dublji sud.
Keksu dodajte još vruću smesu od jabuka, a onda i naseckane orahe. Narendajte crnu čokoladu u tu smesu, pa sve sjedinite. U kružni kalup za kolače prečnika 20 centimetara prespite vašu smesu za koru, pa poravnajte vrh špatulom.
Za pripremu glazure, u šepicu sipajte mleko, pa dodajte šećer i gustin. Stavite šerpicu na ringlu, pa kuvajte uz stalno mešanje dok se smesa ne zgusne kao puding. Kada proključa, sklonite šerpicu sa vatre i u toplu smesu dodajte izlomljenu belu čokoladu. Promešajte žicom, da se bela čokolada istopi i sjedini.
Preko kore sipajte glazuru i rasporedite je po celoj površini. Preko glazure pospite čokoladne mrvice ili crne i bele čoko-dugmiće, pa stavite kalup sa kolačem u frižider na najmanje 30 minuta, kako bi se kolač ohladio i stegao. Kada glazura očvrsne, kolač je spreman za jelo. Isecite ga na trouglaste parčiće i uživajte.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)