Slatkiši

Recept za kolač sa jabukama i keksom: Melem za oči, nepca i dušu!

Spoj mirisnih jabuka, hrskavog keksa i ukusne čokolade će vas naterati da zatražite još jedno parče!

09.07.2022 06:00

Recept za kolač sa jabukama i keksom: Melem za oči, nepca i dušu!
FOTO: Printsceen/Youtube/ Fatto in Casa da Alba

Ukoliko volite jabuke i poslastice sa njima, ovaj kolač je idealan izgovor da sebi napravite desert sa vašim omiljenim voćem. Ne trebaju vam rerna, brašno i jaja, samo dobra volja i dobar apetit. Portal Srećna Republika vam donosi kolač sa jabukama i keksom kome je nemoguće reći “ne”.

Sastojci:

Za koru:

  • 4 veće jabuke žuti delišes
  • 3 kašike kristal šećera
  • cimet
  • 280 g pti-ber keksa
  • 50 g oraha
  • 40 g crne čokolade

Za glazuru:

  • 200 ml mleka
  • kašika kristal šećera
  • kašika gustina
  • 30 g bele čokolade
  • čokoladne mrvice ili dugmići (beli i crni)

Priprema:

Jabuke operate, oljuštite i narendajte u dublju činiju. Dodajte im šećer i cimer, promešajte, pa smesu prebacite u šerpicu. Dinstajte smesu na vatri 10 minuta, dok ne ispari višak tečnosti. Komade pri-ber keksa izlomite na sitnije delove, pa ih prebacite u dublji sud.

Keksu dodajte još vruću smesu od jabuka, a onda i naseckane orahe. Narendajte crnu čokoladu u tu smesu, pa sve sjedinite. U kružni kalup za kolače prečnika 20 centimetara prespite vašu smesu za koru, pa poravnajte vrh špatulom.

FOTO: Printsceen/Youtube/ Fatto in Casa da Alba

Parče kolača sa jabukama i keksom

Za pripremu glazure, u šepicu sipajte mleko, pa dodajte šećer i gustin. Stavite šerpicu na ringlu, pa kuvajte uz stalno mešanje dok se smesa ne zgusne kao puding. Kada proključa, sklonite šerpicu sa vatre i u toplu smesu dodajte izlomljenu belu čokoladu. Promešajte žicom, da se bela čokolada istopi i sjedini.

Preko kore sipajte glazuru i rasporedite je po celoj površini. Preko glazure pospite čokoladne mrvice ili crne i bele čoko-dugmiće, pa stavite kalup sa kolačem u frižider na najmanje 30 minuta, kako bi se kolač ohladio i stegao. Kada glazura očvrsne, kolač je spreman za jelo. Isecite ga na trouglaste parčiće i uživajte.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)