Tufahija na arapskom znači jabuka pa otuda i naziv za ovaj omiljeni slatkiš na Balkanu čiji recept su doneli Turci. Kako se sve više vraćamo starim i proverenim receptima, sve češće i restorani u svojoj ponudi imaju ovaj slatkiš kome je teško odoleti.
A možete ga i sami pripremiti, pošto ništa nije komplikovano.
Sastojci:
8 nakiselih jabuka srednje veličine (možete koristiti i kruške, mada kažu da se originalni recept pravi sa dunjcima)
200 grama šećera
80 grama oraha (umesto oraha možete staviti lešnike ili bademe)
1 belance
Možda vas zanima…
1 limun
1 šlag
2 Vanilin šećera
Priprema:
Jabuke operite, ogulite i izvadite im sredinu. Koru nemojte bacati već je sačuvajte.
U dublju šerpu stavite litar vode sa 50 grama šećera, limunovim sokom i jednim vanilin šećerom. Kada voda provri, u šerpu stavljajte jabuke.
Skuvane jabuke (pazite da ih ne prekuvate) izvadite da se ohlade, a u preostalu vodu dodajte ostatak šećera i kore od jabuke. Potom procedite skuvani sirup.
Skuvane jabuke napunite mešavinom umućenog belanca, oraha i vanilin šećera. Sve ih stavite u tepsiju i pecite na temperaturi od 180 stepeni, petnaestak minuta.
Kada ih izvadite iz rerne, prelijte ih toplim sirupom.
Pre posluživanja, svaku jabuku ukrasiti šlagom.
Komentari (0)