Slatkiši

Tufahije, jabuke punjene orasima koje svi vole

Starinski recept za neodoljiv slatkiš

25.02.2022 08:00

Tufahije, jabuke punjene orasima koje svi vole
YouTube/printscreen

Tufahija na arapskom znači jabuka pa otuda i naziv za ovaj omiljeni slatkiš na Balkanu čiji recept su doneli Turci. Kako se sve više vraćamo starim i proverenim receptima, sve češće i restorani u svojoj ponudi imaju ovaj slatkiš kome je teško odoleti.

A možete ga i sami pripremiti, pošto ništa nije komplikovano.

Sastojci:

8 nakiselih jabuka srednje veličine (možete koristiti i kruške, mada kažu da se originalni recept pravi sa dunjcima)

200 grama šećera

80 grama oraha (umesto oraha možete staviti lešnike ili bademe)

1 belance

1 limun

1 šlag

2 Vanilin šećera

YouTube/printscreen

Umesto jabuka, možete da koristite kruške

 

Priprema:

Jabuke operite, ogulite i izvadite im sredinu. Koru nemojte bacati već je sačuvajte.

U dublju šerpu stavite litar vode sa 50 grama šećera, limunovim sokom i jednim vanilin šećerom. Kada voda provri, u šerpu stavljajte jabuke.

Skuvane jabuke (pazite da ih ne prekuvate) izvadite da se ohlade, a u preostalu vodu dodajte ostatak šećera i kore od jabuke. Potom procedite skuvani sirup.

Skuvane jabuke napunite mešavinom umućenog belanca, oraha i vanilin šećera. Sve ih stavite u tepsiju i pecite na temperaturi od 180 stepeni, petnaestak minuta.

Kada ih izvadite iz rerne, prelijte ih toplim sirupom.

Pre posluživanja, svaku jabuku ukrasiti šlagom.

 

Komentari (0)