Jedan od najčešćih slatkiša koji se već godinama nalazi na domaćoj trpezi su vanilice koje mogu da se prave i od putera i margarina, ali su najlepše one koje se prave od masti.
Pre nekoliko desetina godina, domaćice su ih redovno mesile jer vanilice ili grancle mogu dugo stoje. I što duže stoje, to su lepše.
Vanilice su 2015. godine proglašene za najbolji sitni praznični kolač na svetu prema istraživanju jednog kulinarskog sajta, Food52.com. Recept za sajt je dala Aleksandra Mojsilović, naučnica po zanimanju i kulinarka po strasti.
Ovo je naš recept za starinske vanilice!
Sastojci:
200 grama masti
Možda vas zanima…
1 jaje
1 žumance
500 grama brašna
5 kašika šećera
sok od 1 limuna
2 kesice vanilin šećera
Prah šećer
Džem (od kajsije ili šipka, ali može i bilo koji drugi)
Priprema:
Mast dobro umutiti tako da bude penasta. Zatim dodati žumance i jedno celo jaje, kao i sok od limuna.
Potom dodati brašno, dobro umesiti i razvući koru debljine pola centimetra.
Od testa čašicom vaditi vanilice i ređati ih na papir za pečenje ili nepodmazan pleh.
Staviti pleh u zagrejanu rernu i peći na 180 stepeni. Voditi računa da ostanu blede, da se ne prepeku.
Kada se prohlade, lepiti jednu sa drugom džemom. Potom ih uvaljati u prah šećer u koji je stavljeno dva vanilin šećera.
Komentari (0)