Preukusni posni kolači

POSNI KOLAČI KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI: Obogatićete trpezu i uživaćete u poslasticama!

Post je period kada se odričemo mnogih stvari zarad zdravllja našeg duha i tela, ali to ne znači da ne možemo da jedemo ništa slatko i ukusno!

06.12.2021 09:35

POSNI KOLAČI KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI: Obogatićete trpezu i uživaćete u poslasticama!
pexels.com

Sezona Božićnog posta je otpočela, a sa njom je došla i potraga za ukusnim posnim receptima koji će nam obogatiti trpezu. Portal Srećna republika našao je nekoliko recepata za ukusne kolače koji će vas potpuno oduševiti.

Rolat sa kokosom

Potrebno: 200 gr margarina; 200 gr šećera; 50 gr čokolade; 350 gr mlevenog keksa; 1 kesica instant kafe razmućena sa 15 kašika vrele vode; 100 gr prah šećera; 1 vanilin šećer; 150 gr kokosovog brašna.

Priprema: Za tamniji deo, umutiti 50 gr margarina sa šećerom i rendanom čokoladom. Dodati mleveni keks preliven kafom. Od ujednačene smese, na celofanu, masu rastanjiti u pravougaonu ploču. Za svetliji deo, penasto umutiti preostali margarin sa prah šećerom, vanilin šećerom i kokosovim brašnom, masu izraditi rukom, pa rastanjiti preko pravougaone tamnije smese i pomoću celofana uviti u rolat. Ostaviti uvijeno u celofanu da se stegne.

Rafaelo kuglice

Potrebno: 1 rafaelo oblanda, 250 gr šećera, 150 ml sojinog mleka, 200 gr kokosovog brašna, 125 gr margarina, 2 vanilin šećera, 45 celih oljuštenih pečenih lešnika.

Priprema: Staviti sojino mleko, vanilin šećer i šećer da prokuvaju i da se šećer istopi. Skloniti sa vatre, pa dodati margarin sečen na listiće i mešati dok se ne istopi, a zatim dodati 100 gr kokosovog brašna i izmešati, pa ostaviti da se prohladi. Poluloptice oblandi napuniti filom, u polovinu staviti po lešnik, spojiti po dve, pa lagano uvaljati u kuvanu smesu, a zatim u preostali kokos i ređati u papirnate korpice. Ostaviti da se prosuše.

Ferero kuglice

Potrebno: 200 gr napolitanki sa lešnikom; 300 gr krupno seckanih pečenih lešnika; 200 gr margarina; 200 gr čokolade.

Za preliv: 200 gr čokolade.

Priprema: Izmrvite napolitanke i dodajte lešnik. Umutite margarin sa istopljenom čokoladom i dodajte masi od napolitanki i lešnika. Sve dobro sjedinite i pravite kuglice. Stavite ih u frižider na dva sata da se stegnu. Za preliv, istopite čokoladu sa margarinom i medom, kuglice kašičicom spuštajte u čokoladu i ređajte u papirnate korpice u koje ste posuli malo seckanog lešnika, a zatim lešnik pospite i preko kuglica. Ostavite da se čokolada stegne, pa ih ređajte u braon korpice.

Karamel kocke

Potrebno: pola korica za rozen tortu; 125 gr margarina; 200 gr šećera; 1 puding od karamele; 400 ml sojinog mleka; 150 gr mlevenog pečenog lešnika + 50 gr za posipanje.

Priprema: Karamelizovati šećer na laganoj vatri, pa sipati 300 ml sojinog mleka i mešati dok ne provri i karamel se nerastopi. U preostalom mleku razmutiti puding od karamele, pa dodati u proključalo mleko i mešati dok se nezgusne. Zatim dodati na listiće sečen margarin i mleveni pečeni lešnik, mešati dok se masa ne ujednači, a zatim toplim filom filovati korice. Nafilovati i gornju koru, pa je posuti mlevenim pečenim lešnikom i ostaviti da se ohladi i stegne. Seći na kockice.

Čokoladna srca

Potrebno: 100 gr suvog grožđa; 100 gr smokvi; 100 gr oraha; 150 gr šećera; 50 gr čokolade; malo struganog oraščića; malo cimeta; 150 gr čokolade za prelivanje.

Priprema: Samleti smokve, suvo grožđe, orahe, dodati malo oraščića i cimeta i na kraju gust sirup skuvan od šećera sa malo vode i 50 gr istopljene čokolade. Masu dobro izraditi rukom, pa rastanjiti na celofanu na debljinu od 0.8 mm, pa modlom u obliku srca vaditi kolačiće i ređati na tacnu sa pek papirom. Ostaviti da se prosuše, pa ih prelivati glazurom od čokolade i ukrasiti.

Komentari (0)