Slatkiši

BEZ BRAŠNA I RERNE: Ova keks pita sa kremom i jagodama se topi u ustima!

Ako vam se jede nešto slatko, sočno i neodoljivo, ovaj kolač je savršen za vas!

07.07.2022 08:00

BEZ BRAŠNA I RERNE: Ova keks pita sa kremom i jagodama se topi u ustima!
FOTO: printscreen/youtube/ Fatto in Casa da Alba

Spoj vanile i jagoda spada u jednu od najukusnijih kombinacija u svetu slatkiša. Dodajte tome i hrskavi i mirisni keks i dobićete kolač koji vas prosto mami da uzmete još jedno parče. Portal Srećna Republika vam donosi recept za neodoljivu keks pitu sa kremom i jagodama.

Sastojci:

Za koru:

  • 300 g mlevenog keksa
  • 130 g istopljenog putera
  • 100 ml mleka

Za fil:

  • 500 ml mleka
  • 8 g vanillin šećera
  • žumance od jednog jajeta
  • 4 kašike kristal šećera
  • 4 kašike gustina
  • kašika putera
  • 200 g naseckanih jagoda

Za posipanje:

  • Šećer u prahu

Priprema:

U dublju činiju sipajte mleveni keks, pa u njega dodajte istopljeni puter. Dobro promešajte sastojke, kako bi keks upio maslac. Nakon toga, u kalup za tortu prečnima 22 centimetra i dve trećine smese za koru sipajte na dno. Poravnajte keks uz pomoć kašike, a onda dnom čaše utisnite keks na dno kalupa, kako bi se od njega napravila kompaktna kora.

Stranicama čaše napravite bočne ivice kore, kako vam fil ne bi iscurio. Kada ste lepo formrali koru, prelijte je keks malom količinom mleka, negde oko 50 mililitara, ali kašiku po kašiku, i mlekolepo rasporedite po celoj površini kore. Ono će navlažiti keks i formirati još stabilniju koru.

U šerpicu sipajte mleko, pa u njega dodajte vanillin šećer, žumance, kristal šećer i gustin. Sve sastojke promešajte i razbijte sve grudvice, pa tu smesu zagrevajte na ringli dok se ne skuva i ne zgusne. Trebalo bi da ima gustinu i izgled pudinga od vanile. Kada se smesa ukuva, sklonite je sa vatre, pa u nju dodajte puter i promešajte sve, kako bi se od tople smese puter istopio.

FOTO: printscreen/youtube/ Fatto in Casa da Alba

Parče keks pite sa kremom i jagodama

Preko kore sipajte još toplu smesu, pa preko nje pospite sitno seckane jagode. Rasporedite ih po površini krema, pa ih uiz pomoć kašike utisnite u krem. Preko krema sipajte ostatak keksa, pa poravnajte njegovu površinu. Preostalih 50 ml mleka opet sipajte, kašiku po kašiku, preko cele gornje površine keksa. Odnesite kolač  u frižider, gde bi trebalo da odstoji najmanje sat vremena.

Izvucite kolač iz frižidera kada vidite da se stegao i ohladio, pa ga izvucite iz kalupa. Pospite pitu šećerom u prahu, pa ga secite na trouglaste parčiće. Poslužite ovaj kolač svojim gostima uz rashlađeno penušavo vino i zajedno uživajte u ukusima leta.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)