Tetka Saveta

KAKO IZABRATI SAVRŠENO VINO? Trikovi za temperaturu njegovog čuvanja sigurno će vas iznenaditi! (VIDEO)

Predsednik Udruženja somelijera Srbije, Dejan Živkoski, otkrio nam je šta treba da nas vodi kada je u pitanju odabir omiljenog napitka kako bi naša raskošna, praznična trpeza bila potpuna.

05.01.2023 18:01

KAKO IZABRATI SAVRŠENO VINO? Trikovi za temperaturu njegovog čuvanja sigurno će vas iznenaditi! (VIDEO)
Shutterstock

Vino je važan deo ljudske istorije koje se često povezivalo sa bogovima. Čak je i samo ime za to alkoholno piće vrlo slično u gotovo svim jezicima sveta, a potiče od latinske reči vinum. 

Zanimljivo je da se crno i belo vino dobijaju na gotovo identičan način i da se i od crnog grožđa može dobiti belo vino, samo je potrebno da se ukloni kožica pre fermentacije jer je ona ta koja daje pigmentaciju crnom vinu.

Samo za Srećnu republiku predsednik Udruženja somelijera Srbije, Dejan Živkoski, otkrio je kako da odaberete savršeno vino za proslave, na koji način da ga uklopite u gurmanske specijalitete i koji je ispravan način čuvanja, kada je u pitanju temperatura, da bi vino za vaše goste bilo savršeno. 

Vino ima veoma važnu ulogu i u hrišćanskim obredima gde simpolizuje krv Hristovu, pa je neizostavan deo i predstojećih Božićnih praznika. Zato pokušajte da baš za ove dane odaberete ono pravo kako biste svojoj ionako bogatoj prazničnoj trpezi dodali još jedan vredan detalj.      

BONUS VIDEO:

Komentari (0)