Odrasli

OTKRILA JE TAJNU DUGOVEČNOSTI! Šta mislite, koliko ova baka ima godina?

Časna sestra Lusil Randun postala je medijska zvezda nakon što je u ponedeljak 25. aprila u Japanu preminula dotad najstarija osoba na svetu, Kane Tanaka.

01.05.2022 09:00

OTKRILA JE TAJNU DUGOVEČNOSTI! Šta mislite, koliko ova baka ima godina?
Printscreen/Instagram/noah_koehler22

Iako se Francuska ne ubraja u područja takozvane „plave zone“ gde žive najstariji ljudi, već su to Japan i Sardinija, u ovoj zemlji živi oko 30.000 stogodišnjaka, od kojih njih 40 ima više od 110 godina. Među njima je i trenutno najstariji stanovnik na planeti, časna sestra Lusil Randun, koja ima 118 godina.

Rođena je 11.Februara 1904. godine i veći deo života je posvetila verskoj službi. Pre nego što je postala časna sestra ona je imala veoma humanu i filantropsku ulogu - brinula se o deci za vreme Drugog svetskog rata, a nakon toga je još 28 godina posvetila nezi i brizi siročadi i starijih ljudi u bolnici.

U intervjuu koji je dala za francuski TV kanal „Priča“ ona kaže da titulu najdugovečnije osobe smatra "tužnom čašću" i "da bi više volela da je na nebu, ali je Gospod još ne želi". Ona živi u staračkom domu u Tulonu i prema rečima direktora komunikacije Dejvida Tavela, prija joj pažnja medija.

Ono što je još zanimljivije jeste činjenica da je njena negovateljica otkrila da joj dnevna rutina započinje s doručkom i jutarnjom misom, ali i čašom vina koju svakodnevno popije. Veliki je i ljubitelj čokolada, a među brojnim pismima i slatkišima koje su joj mnogi slali, dobila je ove godine rukom ispisanu čestitku od predsednika Emanuela Makrona.

Čaša vina koja je obavezni ritual sestre Andre, pokazala su istraživanja, jeste odličan eliksir zdravlja jer je vino puno antioksidanasa. Takođe, smatra se da dnevno konzumiranje jedne čaše vina smanjuje rizik od pojave Alchajmerove i Parkinsonove bolesti. Vino, prema određenim studijama, ima i protivupalna svojstva zbog sadržaja moćnog antioksidansa resveratola, pa tako može sprečiti srčana oboljenja, karcionome i autoimune poremećaje.

Umereno konzumiranje tog napitka smanjuje rizik od visokog krvnog pritiska i holesterola, ali i pozitivno utiče na mentalno zdravlje, te smanjuje rizik od depresije. Ipak treba napomenuti da prečesto konzumiranje isto tako može dovesti do negativnih posledica.

Sestra Andre je izgubila vid, preživela je dva svetska rata i preležala COVID-19 u poslednjoj globalnoj pandemiji.

Inače, u ponedeljak 25. aprila ove godine preminula je Kane Tanaka, dotad najstarija osoba na svetu koja je živela u Japanu. Imala je 119 godina.

BONUS VIDEO:

                                                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                          

 

 

Komentari (0)