Odrasli

Greške koje žene prave TOKOM CIKLUSA: Neke od njih mogu ozbiljno da ugroze zdravlje

Ulošci i tamponi napravljeni od izbeljenog pamuka i veštačke svile mogu dovesti do poremećaja u organizmu

01.03.2022 12:30

Greške koje žene prave TOKOM CIKLUSA: Neke od njih mogu ozbiljno da ugroze zdravlje
Pixabay

Žensko telo je veoma osetljivo, naročito pre i tokom menstrualnog perioda, kada hormoni divljaju a stomak je nadut. Sve to dodatno pogoršavaju navike koje nisu baš zdrave i koje mogu poprilično da nam naškode.

Zato vam donosimo spisak najčešćih grešaka koje mogu da pogoršaju zdravstveno stanje a činimo ih tokom mesečnog ciklusa.

Tamponi i ulošci od izbeljenog pamuka i veštačke svile

Većina uložaka i tampona rađena je od rajona, odnosno veštačke svile koja je slična poliesteru i izbeljenog pamuka. U takvim ulošcima mogu da se nađu tragovi pesticida, izbeljivača, dioksina i drugih toksičnih jedinjenja koji mogu dovesti do poremećaja u radu endokrinog sistema i neplodnosti.

Zbog toga se preporučuje korišćenje organskih, neizbeljenih uložaka i tampona. Sve je više onih koji koriste višekratne uloške napravljene od pamučnog materijala.

Pixabay

Ulošci i tamponi moraju da budu od neizbeljenog pamuka

 

Nedovoljno često menjanje tampona ili uloška

Što se tampon ili uložak duže nosi, to bakterije više rastu pa je mogućnost infekcije veća. Time se stvara pogodno okruženje za bakterije poput zlatnog stafilokoka koji uzrokuje sindrom toksičnog šoka. Preporučljivo je da se uložak i tampon menjaju što češće.

Korišćenje mirisnih proizvoda

Jedna od nuspojava tokom mesečnog ciklusa je neugodan i specifičan miris. Ali korišćenje mirišljavih proizvoda nije rešenje. Takvi proizvodi mogu iritirati telo i dovesti do bakterijskih i gljivičnih infekcija jer su puni sintetičkih hemikalija poput ftalata i parabena. Stoga je najbolje da uloške, tampone i kupke sa veštačkim mirisima izbegavate tokom menstruacije.

Pixabay

Veštački mirisi na ulošcima štetno deluju na naše zdravlje

 

Nedovoljno sna

Kvalitetan san od sedam do devet sati je ženama preko potreban tokom „onih dana“ kada ih muče bolovi i grčevi u stomaku. Manjak sna na telo deluje stresno i može poremetiti nivo hormona i raspoloženje. Ali dok spavate, telo ima vremena da podigne imunološki sistem i oporavi se.

Pixabay

Tokom mesečnog ciklusa nam je neophodno od sedam do devet sati sna

 

Vežbanje

Osim što je odličan način da se rešite stresa i znojem izbacite toksine, vežbanje pomaže da se ublaže grčevi i poboljša kvalitet sna. Čak i kada imate menstruaciju, preporučljivo je vežbanje u trajanju od 30 minuta.

Aktivnosti kao što su hodanje, vožnja biciklom ili plivanje, pomažu u smanjivanju intenziteta menstrualnih grčeva.

Pixabay

Tokom mesečnog ciklusa bi trebalo izbegavati povećan unos kofeina

 

Kafa

Manjak sna, umor i glavobolja možda se čine kao odlični razlozi da se popije još jedna kafa ili čaj. Ali kofein može dovesti do dehidratacije a simptomi, poput glavobolje, mogu postati još gori. Smanjeni unos kofeina tokom menstrualnih dana ublažiće napetost, nesanicu i teskobu.

Kafu bi trebalo izbegavati i nekoliko dana pre ciklusa, naročito ako osećate bol u grudima, piše zadovoljna.dnevnik.hr.

Komentari (0)