Odrasli

PRIRODNE METODE ZA UMANJENJE MENSTRUALNIH GRČEVA: Nikada vas više neće boleti!

Mentrualni grčevi neki su od najvećih problema sa kojima se suočava svaka žena u reproduktivnom periodu, a evo i kako da ovu patnju malo ublažite.

09.11.2021 02:12

PRIRODNE METODE ZA UMANJENJE MENSTRUALNIH GRČEVA: Nikada vas više neće boleti!
pexels.com

Mnoge žene se pribojavaju „onih dana“ upravo zato što su im dani pre samog ciklusa kao i prvih par dana kada je ciklus najoblniji ispunjeni nepodnošljivim stomačnim grčevima i bolovima u predelu donjeg dela leđa i karlice.

 

 

Ako vaši menstrualni grčevi nisu lokalizovani samo na ovo područje i potencijalno vam izazivaju i mučninu i migrene, pored toga što biste uzeli tabletu protiv bolova, trebalo bi zakazati pregled kod ginekologa. Intenzivni ciklusni bolovi potencijalno mogu biti indikacija nekih ginekoloških problema, te stoga to vredi ispitati i biti mirna na polju ženskog zdravlja. Takođe, kod intenzivnih menstrualnih bolova lekari propisuju i hormonsku terapiju, ukoliko za to psotoje indikacije, ali budući da se radi o medikamentima sa jasnim indikacijama i kontraindikacijama, sve se to isključivo radi uz konsultaciju sa svojim izabranim ginekologom. Ukoliko vaši grčevi pak nisu toliko intenzivni ili su ograničeni na par dana mesečno, trebalo bi uzeti u obzir neke prirodne metode koje mogu biti jako efikasne u borbi protiv ove vrste bolova. Srećna vam predstavlja nekoliko takvih opcija.

 

 

Tople obloge

Jedan od dobrih načina kako ublažiti menstrulane bolove jesu tople obloge. Grčevi vas verovatno i sami teraju na to da se uvijete, pokrijete i odmirujete. Traže toplotu jer ona opušta mišiće i smanjuje menstrualne bolove i to je samo jedan razlog zašto su čajevi efikasni. Pored toga, vi možete staviti i spoljašnje tople obloge.

 

 

Ukoliko su bolne menstruacije redovna pojava, savetujemo vam da kupite kvaitetan termofor, a u nedostatku istog možete zagrejati peškir peglom, napuniti neku flašu toplom vodom ili pak zagrejati običnu kuhinjsku so u šerpi i presuti je u peškirić koji ćete svezati gumicom. Zagrejana so dugo drži toplotu a tkanina peškira će sprečiti vrelu so da dodje u kontakt sa vašom kožom.

Vežbanje

Nedovoljna fizička aktivnost uzrok je brojnih problema, a menstrualni bolovi su jedna od stavki na tom spisku. Studije su pokazale da čak i umerena fizička aktivnost, kao što je svakodnevna šetnja, može da učini da se rešite menstrualnih bolova. Vežbanje utiče na stvaranje beta-endorfina koji u našem telu deluje protiv bola slično morfijumu. 

 

 

Pored šetnje, dobre su i vežbe istezanja. Na primer, lezite na stomak i prednji deo telo uzdignite, oslanjajući se na laktove. Ostanite u tom položaju do pola minuta, ne prelazite granicu neprijatnosti. Ponovite bar 5 puta, savetuje portal mojciklus.com.

Uzimajte vitamine i minerale

Nedovoljno vitamina E, B1, B6, magnezijuma i kalcijuma mogu biti uzrok zašto na grčenje mišića materice delujete burno. Nekoliko dana pre početka ciklusa počnite da uzimate ove suplemente. Magnezijuma vam treba oko 500mg, a kalcijuma oko 1000mg dnevno.

 

 

Najbolje bi bilo da generalno povedete računa o ishrani i u nju uvedete namirnice bogate ovim vitaminima i mineralima kao što je zeleno lisnato povrće, mlečni proizvodi. Odlične su i banane koje su bogate kalijumom i utiču na smanjenje menstrualnih bolova.

Izbegavajte loše navike i zdravije se hranite

Evo spiska nairnica koje bi trebalo izbaciti iz ishrane:

  •  beli šećer, belo brašno, proizvode koji sadrže veštačke boje i konzervanse 
  •  previše soje ili mahunarki drugog tipa jer smanjuju sposobnost jetre da preradi estrogen, a višak   estrogena dovešće do problema
  •  previše slanu hranu
  •  kofein jer kafa sužava krvne sudove, što može učiniti da još teže podnosite grčeve.
  •  alkohol i cigarete
  •  stres i nedovoljno sna

 

 

Takođe, vodite dnevnik svog ciklusa. Možete ručno ali i putem neke aplikacije za telefon i unosite u nju sve promene u ciklusi kao i reakcije na hranu, čajeve i promene životnih navika. Tako ćete moći da donesete korisne zaključke o svom ciklusu i o tome šta vam prija, a šta ne i da se time rukovodite.

Pripremite čaj za menstrualne bolove

Čajevi su blagotvorni protiv menstrualnih bolova i naš je savet da tih dana kuvate njih umesto kafu, koja nije vaš idealan saveznik tokom “onih dana”. Posebno su dobri kada su topli, jer deluju poput toplih obloga, a dodatnu im prednost daju biljne komponenete i aktivni sastojci koji smanjuju grčeve. Probajte neke od sledećih:

Čaj od divljeg jama koji se priprema se od korena, tačnije njegovog praha. Jedna kašika čaja sipa se u jednu šolju vrele vode i ostavi da odstoji 10-ak minuta. Divlji jam smanjuje grčeve u mišićima materice. Može se naći i u formi kapsula i tinktura.

Čaj od lista maline jer se smatra da pomaže kod ženskih tegoba. Jača matericu i čini je otpornijom na grčeve. Kašiku osušenog lišća maline, prelijete šoljom vrele vode. Prohladite i pijete redovno, tokom dužeg perioda, kao preventivu.

 

 

Čaj od kamilice i nane poznati su po tome da smanjuju grčeve i imaju umirujuće dejstvo. Kesicu čaja potopite u šolju vrele vode i pijte dok je toplo.

Čaj od peršuna jer je ovaj napitak dobar za izazivanje menstruacije i smanjenje nadutosti tokom PMS-a. Možete ga probati i za ublažavanje bolova tokom ciklusa. Ne deluje svima blagotvorno, a u kojoj ste grupi vi, saznaćete samo ako probate.

Čaj od đumbira je jedan od efikasnijih čajeva za menstrualne bolove. Pijte ga tri puta na dan, od početka krvarenja, do njegovog kraja . Kašičcu narendanog korena prelijete vrelom vodom i ostavite 20-ak minuta. 

 

 

Lišće bosiljka je biljni lek u koji se mnoge žene kunu kada je ovaj problem u pitanju. Možete ga samo dodati u čaj ili kao začin hrani.

Crni kohoš je biljka korisna za brojne probleme u menopauzi, a možete je isprobati i u svrhe ublažavanja menstrualnih grčeva.

Ukoliko ove čajeve začinite cimetom, pomoćićete sebi dodatno, jer on deluje protiv upala i grčeva i može vam pomoći da ublažite menstrualne bolove.

Ipak, ponekad je bol znak da treba da usporite i da odmorite. Odspavajte i tih dana budite dobre prema sebi.

Komentari (0)