Odrasli

GASTROENTEROLOG otkrio koje voće nikad NE JEDE: Puno je šećera, a nema gotovo uopšte vlakana!

Lekar sa Harvarda napravio je listu od 10 vrsta voća rangirajući u vrhu najbolje, a na dnu najgore i ovo je njegov zaključak.

Slika Autora
byAna Đelić

21.09.2025 17:01

GASTROENTEROLOG otkrio koje voće nikad NE JEDE: Puno je šećera, a nema gotovo uopšte vlakana!
Shutterstock/New Africa

Voće se često smatra sinonimom za zdravu ishranu, ali najnovija otkrića jednog harvardskog stručnjaka pokazuju da ipak nije svaka voćka jednako korisna za naše zdravlje. Dok se neke vrste izdvajaju kao pravi čuvari creva i imuniteta, druge, iako omiljene i često prisutne na trpezi, mogu doneti više štete nego koristi. Ova saznanja izazvala su veliko interesovanje javnosti, jer se među "najlošijima" našlo voće koje mnogi jedu gotovo svakog jutra.

Vodeći lekar za bolesti probavnog sistema, dr Saurabh Sethi sa Harvarda, sastavio je listu 10 uobičajenih vrsta voća, rangiranih od najboljih do najgorih za zdravlje creva. Njegovo otkriće iznenadilo je mnoge jer je jedno od najpopularnijih voća stavio na samo dno liste, piše Dejli mejl (Daily Mail).

Iako ih milioni ljudi jedu za doručak, dr Sethi upozorava da prezrele banane sadrže previše šećera, a premalo vlakana i rezistentnog skroba, materija koje hrane dobre crevne bakterije. Zbog toga ih naziva pravim "čokoladicama u kori". S druge strane, blago zelene banane mnogo su bolji izbor, jer sadrže više vlakana, podstiču sitost i pomažu u regulaciji probave.

 

 

Na vrhu liste nalaze se borovnice i šipak, koje su prave nutritivne bombe. Bogate su antioksidansima i polifenolima, materijama koje smanjuju upale u telu, štite srce i umanjuju rizik od hroničnih bolesti poput dijabetesa i raka. Jedna studija pokazala je da osobe koje redovno jedu hranu bogatu polifenolima imaju i do 46 odsto manji rizik od razvoja srčanih bolesti.

Dr Sethi posebno ističe kivi kao izvor rastvorljivih vlakana. To u crevima stvara gel koji ublažava zatvor i podstiče redovnu stolicu. Redovna probava važna je za dugoročno zdravlje creva, jer smanjuje kontakt sluznice sa potencijalno štetnim materijama.

Jabuke, kruške i dinje dobile su srednju ocenu, dobre su za hidrataciju i unos vitamina, ali nisu jednako moćne za creva kao bobičasto voće. Grožđe i narandže prošle su nešto lošije. Naime, iako sadrže vitamine i minerale, imaju relativno malo vlakana i određene rizike.

Iako su bogate vitaminom C i folatima, istraživanja su pokazala da prekomerna konzumacija citrusa može povećati rizik od mnogih bolesti, zbog fotosenzibilizujućih svojstava. To ne znači da ih treba izbaciti, ali se preterivanje ne preporučuje. Ako želite zdrava i srećna creva, dr Sethi savetuje da češće birate borovnice, šipak i kivi, a da prezrele banane ostavite ili za kolače, ili potpuno van svog tanjira, kao i prekomerne citruse.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)