Iako mnogi ljudi smatraju da je čuvanje hrane u frižideru najbolji način da produže njenu svežinu, stručnjaci upozoravaju da to nije uvek slučaj. Janvi Sanghvi, klinički nutricionista i influenserka iz Indije, ističe da postoji nekoliko namirnica koje nikada ne bi trebalo da se čuvaju u frižideru, jer to može dovesti do potencijalno ozbiljnih zdravstvenih problema.
Luk i beli luk
Na vrhu njenog upozorenja nalazi se luk. Sanghvijeva objašnjava da višak vlage u frižideru može stvoriti savršene uslove za rast buđi na luku, što može izazvati trovanje hranom, uključujući povraćanje, grčeve u stomaku i dijareju. Buđ, koja je vrsta gljivica, može proizvesti mikotoksine - otrovne hemikalije koje mogu ozbiljno ugroziti zdravlje. Zbog toga se luk treba čuvati na hladnom, tamnom i suvom mestu, poput ormara, a ne u frižideru. To je posebno neobično ljudima s našeg podneblja koji u najvećoj meri luk, posebno crni, obavezno drže u rashladnom uređaju.
Beli luk takođe ne bi trebalo da se čuva u frižideru. Nutricionista upozorava da, kada se on stavi u frižider, beli luk može da nikne, postane gumen i izgubi svoj prirodni ukus i moć. Osim toga, može razviti plesni i gljivice koje nisu samo neprijatne, već i štetne po zdravlje.
Prženi krompir
Još jedan sastojak koji se ne preporučuje za čuvanje u frižideru su prženi krompiri. Hlađenje može uzrokovati da skrob u krompirima pređe u šećere, što dovodi do promene ukusa i teksture, čineći ih slađim i peskastijim. Štaviše, ponovljeno prženje ovih izmenjenih krompira na visokim temperaturama može dovesti do stvaranja akrilamida, hemikalije koja je potencijalno kancerogena.
Iako postoje različita mišljenja o tome da li hlađenje sirovog krompira u frižideru može povećati rizik od raka, stručnjaci savetuju oprez u vezi sa konzumiranjem hrane koja je bila podvrgnuta takvoj promeni.
Banane i đumbir
Preporuka za banane je da se ne čuvaju u frižideru jer hladne temperature mogu ometati njihov proces zrenja, zbog čega mogu postati kašaste i porumeneti. Đumbir je još jedna namirnica koja bolje funkcioniše van frižidera, jer hlađenje može uzrokovati da postane suv i izgubiti svežinu i ukus, što ga čini neprikladnim za upotrebu u kuvanju.
Stručnjaci savetuju da se čuvanje hrane obavlja na način koji očuva njene nutritivne vrednosti i svežinu, a izbegavanje hladnog skladištenja ovih namirnica može pomoći u izbegavanju potencijalnih zdravstvenih problema.
Komentari (0)