Oko sveta

TAJNA NAJBOLJE VINSKE REGIJE NA SVETU! Upoznajte francuski Bordo, mesto gde se prave najskuplja vina!

Vina iz Bordoa izvoze se u više od 150 zemalja, a prodaju se isključivo preko preprodavaca. Prva klasifikacija urađena je na zahtev Napoleona

20.05.2022 12:00

TAJNA NAJBOLJE VINSKE REGIJE NA SVETU! Upoznajte francuski Bordo, mesto gde se prave najskuplja vina!
shutterstock.com

Bordo je smešten u jugozapadanom delu Francuske i nastao je u 3. veku kao keltska tvrđava kada je dobio ime Burdigala. Smešten je na 45 kilometara od Biskajskog zaliva Atlantika na ruti važnih puteva pa je vekovima važio za trgovinski centar. Danas je glavni grad regije Nova Akvitanija i najbolja vinska regiju u svetu.

Kraljica je sve promenila

Vinova loza se u ovim krajevima uzgajala još iz perioda starih Grka, a za razvoj vinske industrije zaslužni su Englezi i jedna žena. Eleonora od Akvitanije (1122. – 1204.) se sa 15 godina udala se za budućeg kralja Luja VII. Rodila mu je dve ćerke a kako mu ni posle 15 godina nije podarila sina i naslednika brak je poništen.

Osam nedelja kasnije ona se udala za Henrija i dve godine kasnije postala kraljica Engleske nakon što je njen suprug preuzeo tron kao kralj Henri II. Ona je na engleski dvor donela vina iz rodnog Bordoa, koje je razmaženo englesko plemstvo prihvatilo sa oduševljenjem.

Trgovina vinima sa Engleskom dovela je do velike ekspanzije vinograda na području čitave regije, a Bordo je postao centar svetske proizvodnje vina.

Pixabay.com

Vinogradi se protežu duž puteva u Bordou

Mesečeva luka

Bordo se nalazi na obali reke Garona koja u tom delu ima oble obale nalik na srp pa je grad vekovima bio poznat i kao Mesečeva luka. Danas je to drugo ime za istorijski centar Bordoa koji je pod zaštitom Uneska.

Na levoj i desnoj obali reke nalaze se najbolji vinogradi. Nekoliko kilometra nizvodno od centra grada Garona sa rekom Dordonja gradi levkasti zaliv prema otvorenom moru. Dug je oko 70 kilometara i proteže od atlantske obale oko 100 km u unutrašnjost.

 

Zbog toga ova oblast ima nekoliko različitih vrsta zemljišta bogata peskom koje pruža savršene uslove za uzgoj različitih vrsta vinove loze. Klima je umereno primorska sa toplom Golfskom strujom koja zagreva čitavo područje. Zbog toga ovu regiju retko pogađaju prolećni mrazevi, a grožđe zri sve do oktobra.

Pixabay.com

Postoje stroga pravila za proizvodnju i trgovinu vinima iz Bordoa

Kvalitet je presudan

Garancije kvaliteta vina imala je presudnu ulogu u izgradnji  međunarodne reputacije Bordoa kao svetske prestonice vina. Prva klasifikacija urađena je 1855. na zahtev Napoleona koji je tražio da se potvrdi savršenost vina iz Žironde.

 

 

Ovaj sistem važi i danas, a od 1973. godine ova vina su zaštićena i oznakom geografskog porekla. To znači da vino mora da bude proizvedeno u vinogradima Bordoa i mora da odleži u podrumu u buretu.

Bordo ima jedinstvenu trgovinsku strukturu, a najbolja vina se ne prodaju direktno već preko preprodavaca. Transakciju između preprodavaca i proizvođača uređuju brokeri koji dobijaju nadoknadu obično dva odsto od vrednosti vina.

Pixabay.com

Najjeftijija flaša ovog vina košta je samo za one sa dubljim džepom

Jedna flaša 1.000 evra

Vino iz Bordoa izvoze se u više od 150 zemalja sveta. Najpoznatija su Kaberne savinjon, Merlot i Kaberne Franc. Veoma cenjeno i izuzetno skupo je Šato Pertus koje se proizvodi od sorte grožđa merlot i dolazi iz područja Pomerola.

Pertus je jedno od najskupljih vina na svetu i jedna flaša košta 1.000 evra. Ukoliko je vino starije od 15 godina cena se udvostručuje ili utrostručuje u zavisnosti od godine berbe grožđa.

 

 

Regija Bordo prostire se na preko 115.000 hektara vinograda i podeljena je između 10.000 proizvođača. Procenjuje se da je godišnja proizvodnja više od 6 miliona hektolitara vina.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)