Oko sveta

OBALA SA REKLAMA ZA VENČANJE: Bajkovito mesto u Italiji, odmor za oči, dušu i telo

Duž 40 kilometara izuzetno strme obale Amalfi nanizana su manja i veća mesta, ribarska sela sa malobrojnim kućicama i tik do njih velelepne vile čija se lepota ogleda u plavetnilu mora

19.05.2022 14:00

OBALA SA REKLAMA ZA VENČANJE: Bajkovito mesto u Italiji, odmor za oči, dušu i telo
shutterstock.com

U blizini napuljskog zaliva na južnoj obali Sorentinskog poluostrva nalazi se Amalfi jedna od najpopularnijih turističkih rivijera Italije. Pored velelepnih hotela i raskošnih vila nanizane su kućice u nežnim, pastelnim bojama koje izgledaju kao minjoni.

Amalfi rivijera je poslednjih godina izuzetno popularna destinacija kod mladih parova iz celog sveta. Baš na ovom bajkovitom mestu sklapa se najveći broj venčanja parova iz celog sveta.

Po italijanskom zakonu moguće sklopiti građansko i simbolično crkveno venčanje.

Pixabay.com

Ovde se vančavaju parovi iz celog sveta,pa matičari imaju pune ruke posla

Legenda o Cezaru

Legenda kaže da je ovde na odmor dolazio najčuveniji rimski vojskovođa Gaj Julije Cezar, a istorija beleži da je ovaj deo juga Italije gusto naseljen od ranog srednjeg veka. Sam grad Amalfi osnovan je 596. godine kao utvrđenje, ali je ubrzo proglasio nezavisnost i postao Almafijska republika kojom je vladao izabrani Dužd. Sve do 11. veka bili su pomorska sila.

Nakon što su izgubili pomorsku dominaciju smenjivali su se razni vladari  od Mletačke republike do Španije, a stalno su bili i na udaru Osmanlija. Vekovima su stanovnici životarili jednoličnim i siromašnim životom sve do pedesetih godina prošlog veka kada je procvetao turizam.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @boujee_magazine

Za sve je „kriv“ američki pisac i nobelovac Džon Stajnbek koji je gradić Positano na ovoj rivijeri proglasio mestom iz snova. Ubrzo je usledila navala turista i to ne bilo kakvih, već samih zvezda poput Lorensa Olivjea, Elizabet Tejlor, Roberta de Nira, Džeki Kendi Onazis…

Pixabay.com

Zbog sporog saobraćaja dolazak na Amalfi obalu se često pretvori u panoramnsko razgledanje

Put iznad mora

Od gradića Vietri sul Mare na istoku do najpoznatijeg Positana obalu Amalfi povezuje čuvena krivudava Strada 163. U pitanju je magistralni put tik iznad mora sa brojnim krivinama i po jednom uzanom trakom za svaki smer. Mileći prosečnom brzinom od oko 40 kilometara na sat vožnja ovim delom italijanske obale često se pretvori u panoramsko razgledanje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Xulita (@viva_la_puravida)

 Najveći grad Amalfi rivijere je Salerno sa magičnim starim delom grada i katedralom Duomo di Salerno na Trgu Alfano koja je sazidana 1085. i smeštena je na strmoj litici. Poznata je po kripti u kojoj je sahranjen apostol Mateja jedan od 12 Isusovih sledbenika kome je crkva i posvećena. Salerno je obavezna železnička stanica na putu kroz južnu Italiju i poznata luka.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Travel World (@worldlytical)

Amalfi, simpatični gradić po kome je rivijera i dobila ime, poznat je po katedrali La Basilica di San Andrea iz 9. veka do koje vodi tačno 57 stepenika. Sa predivnim starinskim mozaicima i dekoracijom u stilu mavarskih (arapskih) palata, građena je u vreme kada su Mavari bili na vrhuncu moći u delovima južne Evrope. Nakon Trećeg krstaškog rata 1204. godine, u kojem su Venecijanci opljačkali Konstantinopolj, u katedrali su donete mošti Svetog Andrije po kome crkva i nosi ime.

Pixabay.com

Jedna od brojnih prodavnica suvenira u gradu Amalfi

Put bogova

U najzapadnijem delu Amalfi rivijere nalazi se Positano u kome se nalazi jedna od 20 najlepših ulica na Mediteranu. Iz ovog grada vodi čuveni „Put bogova“ odnosno 1.700 stepenica do mesta Nokele, koje se nalazi iznad grada.

Duž obale načičkana su brojna rustična sela gde se vinogradi, voćnaci i maslinjaci nalaze kao nanizani na terasama na nižim padinama. Tu su i plantaže napolitanskog limuna koji ne liči na limun koji mi poznajemo. Nalikuje omanjoj dinji više je beličaste nego žute boje i slađi je u odnosu na limun. Od njega se pravi čuveni liker ’Limončelo’.

Pixabay.com

Odmor za oči, duši i telo uz romantični zalazak sunca

Lokalni specijaliteti

Najpoznatiji lokalni specijalitet je mocarela u limunu i naravno pica. Ovo jelo nekada je bio tek komad hleba ili hlebnog testa na koje se dodavalo ono što se u tom momentu našlo u kuhinji. Dugo se smatrala za jelo siromašnih, a prvu picu - marinaru (paradajz, origano, beli luk i maslinovo ulje) navodno su smislile žene napolitanskih ribara pripremavši je za večeru svojim muževima koji su se posle celodnevne plovidbe sa ulovom vraćali kući. Pica majstori su 1984. zakonski regulisali pravljenje napolitanske pice.

Prema ovim pravilima pica se mora peći u pećnicama na drva ili ugalj, testo se praviti od tačno određenog tipa brašna uz dodatak kvasca, mineralne vode i morske soli. Mesi se isključivo ručno, paradajz mora biti podneblja južne Italije, koristi se ekstra devičansko maslinovo ulje i mocarela od bivoljeg mleka. Pica u

prečniku ne sme biti veća od 35 cm a debljine testa tri do četiri milimetra u središnjem delu. Ovakav način pripreme je 2004. godine zaštićen je od strane Uneska kao svetska nematerijalna baština.

Pixabay.com

Šetalište u gradu Sorento na Amalfi rivijeri

Udaljenost od Beograda

Udaljenost od Beograda do Amalfi obale je 1.527 kilometara, odnosno 15 sati vožnje kolima. Ukoliko se odlučite za autobuski prevoz onda vas čeka 30 sati puta.

Može se putovati avionom do Napulja, pa odatle autobusom ili šinobusom do Sorenta. Cene smeštaja u, recimo, Positanu variraju u odnosu na doba godine. U septembru, dva noćenja za dvoje košta od 300 do 3.500 evra ukoliko želite da odsednete u poznatom hotelu Le Sirenuse koji ima svoju proizvodnu liniju parfema.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)