Srbija

PRIZORI KOJI ODZIMAJU DAH: Raj na Zemlji je u Srbiji, evo izvora koji to dokazuju

Pravite planove gde biste otputovali za vikend. Tako malo je izbora pred vama mislite, a možda ste samo nedovoljno informisani?

21.03.2022 16:30

PRIZORI KOJI ODZIMAJU DAH: Raj na Zemlji je u Srbiji, evo izvora koji to dokazuju
Srećna republika / facebook

Kada bacite pogled na pojedine fotografije sa nekih destinacija na Internetu, u prvi mah pomislićete da je u pitanju Tajland ili neko drugo egzotično mesto, od kojeg vam zastaje dah. Razmišljate o tome kako vas od njih deli hiljade kilometara, a verovatno približno toliko i evra.

Međutim, nemojte da mislite da se za putovanje na te lepe destinacije kofer ranije pakuje i karta unapred rezerviše, neka su vam tu blizu a da toga niste ni svesni.

Da, govorimo o atraktivnim destinacijama koje se nalaze u Srbiji, prelepim izvorima reka koje se smatraju jednim najjačim prirodnim resursom kojim naša zemlja raspolaže. Tome u prilog ide i informacija da je Komisija UN-a svrstala našu zemlju među prvih 50 u svetu, zbog velike raspoloživosti zdravom i pitkom vodom.

Da biste obišli ta mesta nije vam potrebno mnogo novca. Srećna Republika je izdvojila najlepše izvore u Srbiji koje vredi posetiti.

Krupajsko vrelo

Bez velikog objašnjenja zbog čega, ovaj izvor se svrtstava u top četiri najlepših koje treba posetiti. Lepota vrela tirkizne boje koje se nalazi u Istočnoj Srbiji, podno planine Beljanica, na 35 km od Žagubice, ostavlja bez daha i tera na divljenje.

Svi posetioci će se složiti sa time, da dok ste tamo, stičete utisak da ste na nekom egzotičnom mestu poput Balija ili Maldivija zbog nestvarnih boja i netaknute prirode koja vas okružuje. Temperatura vode je oko 10 stepeni, a u blizini je jak termalni izvor čija temperatura dostiže oko 26 stepeni. Ovaj izvor se izdvaja jedinstvenom lepotom i pravi je raj za odmaranje i opuštanje.

 

 

Taorska vrela

Ovo mesto nalazi se u valjevskoj opštini. Atmosfera i izgled podsećaju na prvi pogled na scene iz filma  „Orlovi rano lete“ zbog vodenice koja se nalazi u blizini.

Ovo turističko mesto nepravedno je zapostavljeno i ono krije veliku količinu krečnjaka. Nalazi se u šumi i pravi je mali raj za one koji vole izolaciju i mir. Nekada se u ovoj šumi nalazilo oko 12 vodenica, danas ih ima svega 2. Najbolji period da obiđete ova vrela je mart ili april.

 

 

Vrelo Grze

Istočno od Paraćina, u podnožju planine Kučaj, u srcu listopadne šume, nalazi se vrelo reke Grze, mesto koje svojom pojavom ostavlja bez teksta.

Put do njega malo je nepristupačan, ali vredi svakog pređenog kilometra. Poznat je i kao „smaragdni dragulj Kučaja“ zbog neverovatne boje, naročito u prolećnim mesecima kada ona dolazi posebno do izražaja.

Nije svima poznato ovo mesto, više za njega zna lokalno stanovništvo i oni koji zaista vole i istražuju prirodu. Vredi ga posetiti.

 

 

Vrelo Perućac

U podnožju planine Tare na nadmorskoj visini od 234m nalazi se ovo vrelo, koje predstavlja jednu pravu bajku: veliki moćni izvor iz koga beličasta voda izvire, slapovi i vodenica u blizini, mostovi reke Vrelo koji povezuju jedan sa drugim krajem i netaknuta priroda u kojoj ćete sa zadovoljstvom boraviti.

Ova reka spada među najkraće reke u Evropi, zbog toga što je tok reke dužine koliko i dana u godini 365 i zbog toga se zove  i Godina.  

 

 

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)