Srbija

PROLEĆE U SRBIJI: Ovo su mesta koja MORATE obići!

Ukoliko tokom predstojećeg proleća želite da proskitate po našoj lepoj Srbiji, mi smo tu da vam damo neke dobre predloge.

14.03.2022 19:00

PROLEĆE U SRBIJI: Ovo su mesta koja MORATE obići!
Srećna republika

Pred nama je možda i najlepše godišnje doba. Mirisi opijaju, boje miluju čula a temperature su taman tolike da ne zahtevaju ni zimsku jaknu i ni lepezu u ruci.

Proleće je na našem pragu a portal Srećna Republika vam predstavlja destinacije u Srbiji koje u predstojećim mesecima čekaju samo na vas!

SOMBOR

Možete samo da zamislite koliko je lep Sombor tokom proleća, ako vam kažemo da važi za najzeleniji grad u Vojvodini. Šetnja ili vožnja somborskim bulevarima oivičenim zelenilom je pravi doživljaj. Sa razlogom je jedan od najposećenijih gradova severa Srbije, jer sa sobom nosi bogatu kulturu i istoriju. A i šarm kojim lako osvaja putnička srca.

U centru grada ne propustite da se prošetate pešačkom ulicom i usput vidite statue poznatih stvaraoca – Laze Kostića, Veljka Petrovića i Ernesta Bošnjaka, kao i Prvu srpsku čitaonicu i kuću Laze Kostića, zatim Županiju u kojoj se nalazi najveća slika u Srbiji, potom jednu od najlepših galerija – galeriju “Milana Konjovića”.

U neposrednoj blizini grada valja obići i salaše koji na jedinstven način neguju kulturu i tradiciju severnog dela naše zemlje i ali i eko centar Karapandža koji se nalazi u okviru rezervata prirode “Gornje Podunavlje”. Pa vi vidite zašto se peva "U tem Somboru svega na volju ... ". 

FRUŠKA GORA

Kao jedna od omiljenih izletničkih planina, smeštena u Vojvodini, Fruška Gora obiluje brojnim vrednostima. Na svega 50 km dužine i 10 km širine smestilo se toliko lepih lokacija koje možete obići pri poseti ove planine.

Ako tragate za aktivnim odmorom u prirodi možete se upustiti u šetnju stazama Fruške Gore – možete osvojiti prelepi vidikovac Orlovo Bojište na Popovici, prošetati do Dumbovačkog vodopada, dočekati zalazak sunca na Brankovcu, posetiti Ledinačko ili Bešenovačko jezero – dva dragulja Fruške Gore koja će vam se, ako ste ljubitelj prirode, sigurno dopasti.

Pored prirode tu su srpski pravoslavni manastiri, zbog kojih je ova planina poznata i kao “Srpska Sveta Gora”. Samo neki od manastira su Krušedol, Hopovo, Mala Remeta, Šišatovac. A tu su i vinarije po kojima je Fruška Gora naročito zemljom plodna i poznata.

 

ĐERDAPSKA KLISURA

Naš najveći nacionalni park, gvozdena kapija Dunava, prvi geopark u Srbiji i mesto gde se rodila civilizacija, najlepša i najveća klisura u Srbiji, sve je to Đerdap. Smešten je na samoj granici sa Rumunijom, na severoistoku Srbije.

Za Đerdap uglavnom kažu da je lokalitet gde su se kultura i priroda magično spojile i koji svojom istorijom i lepotom privlači veliki broj posetilaca kako iz Srbije, tako i iz inostranstva. Ako odlučite da provedete vikend na Đerdapu, na tom putu bi valjalo obići Ramsku i Golubačku tvrđavu – srednjovekovna utvrđenja na Dunavu, Srebrno jezero, Kapetan Mišin breg, neolitsko nalazište Lepenski vir i vidikovac Ploče.

Ako ste nešto veći avanturisti, predlažemo vam osvajanje vrha Veliki Štrbac. Ukoliko vas vreme posluži, ne propustite krstarenje Dunavom – vožnja brodićem uz pratnju vodiča koji vam sve vreme dok krstarite priča o istoriji Đerdapa. Sezona krstarenje počinje uglavnom u maju.

BOVANSKO JEZERO

Bovansko jezero je veštačko jezero koje je nastalo 1978. godine izgradnjom brane kako bi se tokovi Južne i Zapadne Morave zaštitili od mulja, blata i planinskih reka.

Nalazi se na putu ka Sokobanji iz pravca Aleksinca. Jezero je dugačko svega 10 km i pravi je raj za kampere, jedriličare, pecaroše, ali i za kupače budući da postoje uređena mesta za kupanje.

U blizini Bovanskog jezera nalazi se Sokobanja, koja nosi epitet zeleno srce Srbije. Nalazi se na svega 12 km od Bovanskog jezera, stoga je obavezno posetite, piše portal isplanirajputovanje.com. Takođe valja obići i izletište Lepterije, kanjon reke Moravice, Soko-grad, vodopad Ripaljka, planinu Rtanj i vrelo Grze.

 

ZLATAR

Zadivljujuće lepa i još uvek divlja, planina Zlatar smeštena je u jugozapadnoj Srbiji. U blizini vodom bogatih reka Uvac, Lim i Bistrica i  najlepših jezera – Sjeničko, Zlatarsko i Radoinjsko, sa neobičnom planinskom i mediteranskom klimom i netaknutom prirode postaje sve zapaženija na turstičkoj mapi Srbije. Iako u senci Tare i Zlatibora, turistički poznatijih lokaliteta, Zlatar je svojom lepotom i te kako vredan posete.

Preporučuje se šetnja do vidikovca Zlatar koji se nalazi u blizini hotela Panorama, zatim čuveni kanjon reke Uvac – vidikovac Molitva i vidikovac Veliki vrh sa kojih možete videti beloglave supove kako plešu nebom i sa kojih se pruža nestvaran pogled na meandre reke Uvac, zatim tu je Zlatarsko jezero, Radoinjsko jezero gde možete i kampovati ili samo uživati na izletištu kraj jezera, Tavničko jezero koje  se nalazi na svega 20 km od Zlatara.

 

Pri poseti Zlataru, znajte da se u njegovoj blizini nalazi manastir Mileševa, zadužbina Nemanjića, izgrađena 1219. godine. Možete posetiti i crkvu brvnaru u selu Dobroselica, koja svojim okruženjem i izgledom svakako privlači pažnju.

 

Komentari (0)