Srbija

Niška Banja, topla voda: Mesto za oporavak i rekreaciju

Njeno najveće bogatstvo je pet izvora koji su radioaktivni

28.02.2022 14:00

Niška Banja, topla voda: Mesto za oporavak i rekreaciju
YouTube/printscreen

U podnožju Suve planine, na visini od 248 metara i na samo devet kilometara od Niša, nalazi se banja cara Konstantina i srpskih kraljeva, Niška Banja, u kojoj se odmarao i Sulejman Veličanstveni.

Na prostoru Banje postojala su naselja još u praistoriji i pouzdano se zna da su njene lekovite izvore koristili Rimljani gde su se lečili povređeni legionari. Iz tog perioda, u Banji se još uvek nalazi rimsko kupatilo sa dva bazena ukrašena mozaicima.

YouTube/printscreen

U Banji su se lečili legionari i odmarali srpski kraljevi

 

Najveće bogatstvo Niške Banje je njenih pet izvora: Glavno vrelo, Suva Banja, Školska česma, Banjica i Pasjača. Sve vode su radioaktivne i bogate gasovima. Dva izvora, Glavno vrelo i Suva banja, spadaju u topla radioaktivna vrela i razlikuju se po temperaturi i kapacitetu vrela.

Temperatura Glavnog vrela je 39 stepeni. Voda je bogata natrijumom, kalijumom, kalcijumom i magnezijumom. Suva banja je hladnija i ima veće količine olova i bakra, a u tragovima je moguće naći i urana.

Najradioaktivnija je Školska česma čije je temperatura 17,2 stepena.

YouTube/printscreen

Niška banja ima pet radioaktivnih izvora, kao i lekovito blato

 

Veliko bogatstvo ove Banje leži i u mineralnom blatu pa je lekari preporučuju za rehabilitaciju nakon operativnih zahvata i posttraumatskih stanja. Pogodna je za lečenje reumatskih, respiratornih i kardiovaskularnih bolesti, kao i za lečenje steriliteta. Posebno se preporučuje nakon operacija na otvorenom srcu.

Ali Banja je idealno mesto i za rekreativce koji se bave tenisom, košarkom, rukometom, fudbalom. Svake godine u Niškoj Banji se održava takmičenje u paraglajdingu.

YouTube/printscreen

Svake godine u Niškoj Banji se održava takmičenje u paraglajdingu

 

Pored prirodnih lepota kojima je ovo lekovito mesto u Srbiji okruženo, turisti mogu da obiđu brojne kulturno-istorijske spomenike, kao što su Medijana, Niška tvrđava, Ćele Kula, Čegar.

Da je Banja voljena, a naročito pesma posvećena njoj, svedoče brojni video snimci na YouTube kanalu gde se ova pesma peva u svim delovima sveta, od Japana do Amerike.

 

Komentari (0)