HAJDEMO U PLANINE!

GDE NA SKIJANJE U SRBIJI? Nisu samo Kop i Zlatibor, ima još sjajnih planina u našoj zemlji!

Srbija nema more, ali zato ima planine, koje pružaju pregršt mogućnosti za odmor.

16.12.2021 15:24

GDE NA SKIJANJE U SRBIJI? Nisu samo Kop i Zlatibor, ima još sjajnih planina u našoj zemlji!
ST/N. Mandić

Kada se u Srbiji spomene skijanje, prve asocijacije su Kopaonik i Zlatibor. Međutim, nisu samo ove lepotice mesta na kojima možete da uživate u čarima belog pokrivača i skijate ili vozite bord. Ima još mnogo planina u našoj zemlji na kojima možete da se opustite i bavite rekreacijom koju preferirate. Iako je pandemija i dalje u jeku, zimski centri spremno dočekuju novu sezonu. Portal Srećna Republika vam donosi planine u Srbiji koje imaju sve uslove za vrhunsko skijanje.

KOPAONIK

Kopaonik je jedan od najboljih centara u okruženju, kao i jedna od najposećenijih srpskih planina. Najveća planina Centralne Srbije pruža se razgranatim grebenom u dužini od 82 kilometra, pravcem od pobrđa iznad Kosovske Mitrovice, na severozapad preko niza vrhova viših od 1.600 metara, do najvišeg dela masiva tzv. Ravnog Kopaonika sa vrhovima: Gobelja (1.934 m), Karaman Vučak (1.936 m), Suvo Rudište (1.976 m) i Pančicev vrh (2.017 m).

Skijalište se proteže na nadmorskim visinama od 1.100-2.017 mnv i raspolaže sa 24 instalacije koje mogu na sat prevesti i preko 30 000 skijaša. Sedam četvoroseda, tri šestoseda, dva dvoseda, devet ski liftova i četri pomoćna ski lifta opslužuju 62 km alpskih i 12 km nordijskih staza.

Prošle godine skijališta su dobila i homologaciju Međunarodne skijaške federacije (FIS) za tri staze u ski centru Kopaonik, koja potvrđuje da staze odgovaraju FIS standardima. To će omogućiti organizovanje međunarodnih takmičenja u alpskom skijanju i snow board disciplinama.

Gost koji je zadnji put pre 8 godina posetio Kopaonik danas verovatno ne bi prepoznao dobar deo skijališta. Napravljeno je 10 novih instalacija, prosečeno 12 novih staza a dobar deo i proširen. Postavljeno je 315 lansera i topova na sve staze osim Belih reke.

Ski centar Kopaonik je od ski sezone 2020/21. bogatiji za tri nove staze koje su izgrađene na lokacijama Pančić, Duboka 1 i Duboka 2. Kopaonik je pogodan i za skijaše kojima su bitni i noćni život i provod, a ova planina nudi i noćno skijanje.

ZLATIBOR

Prestonica srpskog planinskog turizma nalazi se na prosečnoj nadmorskoj visini od 1.000 m, a okružuju je visovi Tornik (1.496 m), Čigota (1.422m) i još nekoliko nižih.

Nakon snežnih padavina na Zlatiboru prethodnih dana, stekli su se svi uslovi da počne još jedna ski-sezona. Četri staze, Čigota, Tornik, Ribnica i Zmajevac pokrivene su sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ovaj ski centar više ne zavisi od vremenskih uslova.

U ski centru Tornik nalazi se i posebna vrsta instalacije tzv. "tjubing", koja, kao i sama žičara, može da se koristi i u letnjem i u zimskom periodu godine i pruža neizmerno zadovoljstvo i uzbuđenje svima koji odluče da je isprobaju, prenosi b92. Ski centar je opremljen i dečijim igralištem i karuselom. Ski centar Tornik ima svoj parking.

U Info-centru Turističke organizacije Zlatibor, koji se nalazi na Kraljevom trgu, postavljen je uređaj "pikap boks", na kome se mogu podići ski-karte kupljene preko veb-šopa. Karte koje su kupljene mogu se na jednostavan način, beskontaktno preuzeti preko ovog uređaja skeniranjem vaučera koji dobijate na svom telefonu.

STARA PLANINA

Ovo je najveća planina u jugoistočnoj Srbiji, a planinski masiv se prostire kao prirodna granica prema Bugarskoj. Gotovo pet meseci godišnje nalazi se pod snegom. Nadmorska visina na kojoj se prostire, od 1.100 i 1.900 m, ima odličan potencija za izgradnju dugih staza za alpsko skijanje. 

"Babin zub", koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.758 m, jedan je od najlepših krajolika Stare planine. Markantne stene Babinog zuba završavaju se jugozapadno Midžora (nadmorske visine 2.169 m), najvišeg vrha Stare planine i Srbije. Babin zub predstavlja zaštićeni prirodni rezervat.

Sadržaj skijaškog centra "Babin zub" čine staze na lokacijama "Konjarnik", "Sunčana dolina", kao i "Markova livada". Skijalište "Babin zub" poseduje četvorosednu žičaru "Konjarnik" sa pokretnom trakom za ukrcavanje skijaša, kapaciteta 1.400 skijaša na sat i ski lift "sidro" "Sunčana dolina" kapaciteta 1.200 skijaša na sat, kao i dečiji ski vrtić sa pokretnom trakom "Markova livada".

Na lokaciji "Jabučko ravnište" nalazi se prva gondola u Srbiji. Osmosedna gondola prevozi skijaše od hotela u dalji sistem žičara i staza. U okviru ovog dela skijališta izgrađena je i četvorosedna žičara, i ski lift tako da je povezan sa delom skijališta na "Babinom zubu".

Više od 13 kilometara odlično uređenih staza, različitih težina, pripremljene su za skijaše svih kategorija. Za ljubitelje ekstremnijih sportova, obezbeđena je staza za slobodnu vožnju. Pored toga, u ski centru Stara planina je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje, kako bi, i u slučaju nedostatka prirodnog snega, posetioci centra mogli da uživaju u zimskim sportovima.

ZLATAR

Zlatar je još jedna planina koja će vam omogućiti vrhunski ugođaj. Gostima su u zimskom periodu na raspolaganju tri ski-staze. Najduža staza ima 1.200 metara sa žičarom četvorosedešnicom, a tu je i dečja staza.

Na stazi je izvršena homologizacija, tj. osposobljena je i za održavanje međunarodnih takmičenja, a ispunjava i uslove za sve kategorije skijaša. Stoga se ovde održavaju takmičenja u raznim kategorijama, a posebna atrakcija je noćni slalom na stazi osvetljenoj bakljama.

DIVČIBARE

Divčibare se nalaze na planini Maljen (1.100 mnv), 37 km jugoistočno od Valjeva, 120 Km od Beograda. Mesto Divčibare na visini 980 m/nv, ima blagu klimu, bogat biljni i životinjski svet, obilje izvora i tekućih voda, pogodnu konfiguraciju zemljišta. Okolne visove i blage prevoje sneg godišnje prekriva 3 do 4 meseca.

Skijašima je na raspolaganju nekoliko ski staza. Ski staza Crni vrh, u okviru Divčibare Ski Resort-a, nalazi se na severnoj strani Crnog vrha. Na stazu je 2016. godine uveden sistem za veštačko osnežavanje. Dužina staze je 850 metara. Poseduje dvosednu žičaru kapaciteta 1.200 skijaša na sat.

Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 180 metara. Izlazna stanica žičare nalazi se na nadmorskoj visini od 1.091 metar. Na stazi se nalazi ski rental, škola skijanja i kafe bar na otvorenom. Parking je besplatan. Staza je srednje težine, ubraja se u grupu ski staza crvene kategorije i odgovara veštijim skijašima.

Ski staza Centar se proteže na severnim obroncima Crnog vrha u dužini od oko 600 metara. Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 100 metara. Na stazi postoji ski lift tipa tanjir, kapaciteta 700 skijaša na sat. Na ski stazi "Centar" postoji ski škola, a moguće je i iznajmljivanje ski opreme.

Osim ovih planina, postoji još nekoliko na kojim možete uživati u zimskim čarolijama, a to su: Goč, Golija, Tara, Javor, Brezovica...

 

Komentari (0)