BALKANSKA LEPOTICA

ISKUSTVO KOJE MORATE DOŽIVETI: Ko jednom poseti Staru planinu, već planira naredni dolazak

Prostrane livade, rečni useci i doline, kao i živopisni predeli obrasli četinarskom šumom, čine Staru planinu jednom od najlepših planina jugoistočne Srbije.

08.12.2021 14:51

ISKUSTVO KOJE MORATE DOŽIVETI: Ko jednom poseti Staru planinu, već planira naredni dolazak
Tanjug/A. Ilić

Stara planina je najveća planina u jugoistočnoj Srbiji i pripada grupi venačnih planina, a njen glavni venac prostire se približno od Zaječara do Crnog mora u dužini od oko 550 km. Manji deo glavnog venca (oko 150 km) predstavlja granicu izmedju Srbije i Bugarske, a veći deo (oko 400 km) deli Bugarsku na dva dela: severnu i južnu. Drugo ime za Staru planinu je Balkan, tako da je zapravo po ovoj planini i celo Balkansko poluostrvo dobilo ime.

Ovo je planina na kojoj se sneg zadržava i do pet meseci godišnje, opremljena je najmodernijim sistemom žičara. Njen najviši vrh Midžor, s visinom od preko 2.000 metara, predstavlja savršeno mesto za planinarenje i uživanje u pogledu na okolne predele. Tipične planinske klime s hladnim, snegom bogatim zimama, kao i toplim sunčanim letima, Staru planinu svrstavaju kao savršeno mesto za odmor u bilo koje doba godine.

Tanjug/A. Ilić

Rosomački lonci

BOGATA FLORA I FAUNA

Stara planina obiluje raznovrsnim biljnim svetom, a posebno se ističu mnogobrojne vrste lekovitog bilja - od kantariona i hajdučke trave, do majčine dušice i lincure. Bogatstvo životinjskih vrsta nimalo ne zaostaje za biljnim, te tako posetioci Stare planine mogu uživati u posmatranju raznobojnih dnevnih leptira kao i preko 200 različitih vrsta ptica, zbog čega ova planina spada u pet najznačajnijih evropskih centara ornitološke raznovrsnosti. Među njima je i ugrožena vrsta beloglavi sup, koji pri letu nad planinom stvara prizor koji će oduševiti svakog a posebno ljubitelje posmatranja ptica.

Tanjug/A. Ilić

Vodopad na Staroj planini

Zbog velikog značaja za očuvanje prirodne raznovrsnosti, na Staroj planini proglašena su tri rezervata prirode - Babin zub, Draganište i Golema reka. Omiljeno izletište i posebna atrakcija planine je vodopad Bigrenog potoka sa zelenkastoplavim jezercima na vrhu, koji ima status hidrološkog spomenika prirode. Izdvajaju se i Rosomački lonci, kanjon kamenih ploča s virovima neobične lepote, koji predstavlja pravu riznicu za sve ljubitelje prirode.

AKTIVAN ODMOR

Stara planina poseduje i sistem žičara i ski-staza. Njen najposećeniji skijaški centar nalazi se na vrhu Babin zub a sastoji se od tri ski-staze različite dužine i težine na lokacijama Konjarnik, Sunčana dolina i Markova livada, koja je osvetljena i za noćno skijanje.

Letnji meseci pružaju mogućnost istraživanja planinskih obronaka kako peške, tako i biciklom. Gosti se mogu odlučiti za neku od brojnih uređenih staza za pešačenje, dok će ozbiljni planinari uživati u osvajanju njenog najvišeg vrha Midžora, piše portal Serbia.Travel

Ljubitelji ekstremnih sportova mogu se oprobati u paraglajdingu, planinskom trčanju i brdskom biciklizmu. Prirodne karakteristike Stare planine pružaju odlične uslove i za ribolov, sakupljanje lekovitog i aromatičnog bilja, gljiva i drugih šumskih plodova kojima ova planina obiluje.

Što se tiče smeštaja, Stara planina poslednjih godina ima sve raznovrsniju i bogatiju ponudu. Hotelski smeštaj je odličan, a i u privatnoj režiji možete da sjajne apartmane i sobe.

SEOSKI TURIZAM I VRHUNSKA HRANA

Područje Stare planine izuzetno je atraktivno za seoski turizam. Netaknuta priroda i slikoviti pejzaži vraćaju posetioce u prošla vremena i pružaju im priliku da osete kako je život na planini izgledao nekada davno. Crni Vrh, Kalna, Vrtovac i Berilovac samo su neka od desetak sela na Staroj planini koja će vas rado ugostiti. Ovde možete uživati u autentičnom ambijentu i gostoprimstvu domaćina ali i isprobati specijalitete ovoga kraja - ukusnu staroplaninsku jagnjetinu, bobove pihtije, sir i kačkavalj

Gostuša je nesumnjivo najzanimljivije selo ovog kraja. Poznata je i pod nazivom Kameno selo, a odlikuje je veliki broj starih kuća izgrađenih u kamenu od temelja do dimnjaka i okruženih kamenim ogradama. U ovoj oblasti smešteno je i selo Ravna, gde možete obići arheološko nalazište s ostacima rimskog vojnog utvrđenja Timacium minus koji datira iz 1. veka naše ere.

U Donjoj Kamenici posetite malu crkvu od kamena posvećenu Presvetoj Bogorodici, za koju se pretpostavlja da je podignuta početkom 14. veka. Sačuvani živopisi fresaka i ikona govore o velikom majstorstvu ikonopisca tog doba. Ne propustite priliku da posetite Crkvu Svetog Petra i Pavla u selu Rsovci. Crkva iz 13. veka smeštena je u pećini unutar stene, zbog čega je nazivaju još i Pećinska crkva. Osim po svojoj neobičnoj lokaciji, Pećinska crkva poznata je i po fresci koja prikazuje ćelavog Isusa Hrista, jedinstvenoj u pravoslavnom slikarstvu srednjeg veka.

Ukoliko izaberete Staru planinu za odmor, sigurni smo da se nećete pokajati i da ćete poželeti da se ponovo vratite na ovu lepoticu i ponos jugoistočne Srbije.

 

Komentari (0)