Izlet bez greške

FANTASTIČNE DOMAĆE DESTINACIJE ZA AKTIVAN BORAVAK U PRIRODI: Savršene staze za šetnju kroz Srbiju

Iskoristite poslednje zrake sunca za prijatne šetnje kroz prelepu prirodu naše zemlje i akumulirajte dobru energiju za predstojeće hladno vreme.

04.11.2021 16:27

FANTASTIČNE DOMAĆE DESTINACIJE ZA AKTIVAN BORAVAK U PRIRODI: Savršene staze za šetnju kroz Srbiju
Tanjug/Rade Prelić

Jesen se već odomaćila, ali je vreme većim delom još lepo, sunčano i idealno za aktivan boravak u prirodi, koja je u ovo doba godine posebno atraktivna.

Lišće koje šušti pod nogama, svež vazduh i netaknutno okruženje mogu imati skoro terapeutski efekat na telo i dušu i podjednako su korisni za sve generacije. Iskoristite poslednje lepe jesenje dane za obilazak prirodnih atrakcija naše zemlje, a Srećna Republika preporučuje najbolje destinacije za savršenu šetnju kroz prirodu.

Nestvaran kanjon reke Uvac

Ovaj lokalitet s pravom nosi titulu turističkog bisera zapadne Srbije. Ako se opredelite da vreme provedete u obilasku konjona reke Uvac, prvo što treba da posetite svakako je vidikovac Molitva, s kog puca pogled na prirodno stanište beloglavog supa. Do njega mogu stići i oni koji nisu u najzavidnijoj fizičkoj kondiciji, stazom koja prati reku i okružena je raskošnom florom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Achille (@achillspl)

Uživanje na Zavojskom jezeru

U jugoistočnom delu Srbije, na oko 18 kilometara od Pirota, čeka vas prelepo okruženje Zavojskog jezera, koje pruža fantastične mogućnosti za šetnju i uživanje u netaknutoj prirodi. Svako ko poseti ovo jezero trebalo bi da iskoristi priliku za šetnju do vidikovca Kozji kamen. Staza je dugačka četiri kilometra i prolazi kroz borove i bukove šume, koje će vaša pluća napuniti čistim vazduhom, a pogled koji puca na Zavojsko jezero vredan je svakog uspona.

Oaza nadomak Beograda

Ovo mesto, idealno za okrepljujuću jesenju šetnju, nalazi se na svega 30 kilometara od Beograda i predstavlja pravu oazu mira. Životinje ovde slobodno hodaju šumom, pa se tokom šetnje možete družiti sa zečevima i srndaćima, u čemu će naročito uživati deca. Bojčinska šuma vam pruža mogućnost zajedničke rekreacije na uređenim trim-stazama s preprekama, a na raspolaganju vam stoje i ugostiteljski objekti u kojima se možete okrepiti.

Veličanstvena lepota Kosmaja

Na ovoj, posle Avale, najnižoj planini u Srbiji nalazi se niz proplanaka i mesta pogodnih za porodični boravak na svežem vazduhu. U ovo doba godine Kosmaj može da se pohvali predivnom prirodom, nepreglednim šumama u toplim jesenjim bojama i lepo uređenim pešačkim stazama. Ako ste odlučili da provedete vreme na Kosmaju, ono što ne smete propustiti svakako jeste šetnja do impresivnog Spomenika palim borcima Kosmajskog odreda, koji je simbol ove planine i do kog će vam trebati svega 15 minuta hoda kroz divnu prirodu. Na suprotnoj strani planine nalazi se pešačka staza do kosmajskog vidikovca, s kog se pruža pogled na prostranstva Šumadije, a preporuka je i da posetite i drevni planinski manastir Pavlovac.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bogdanović Nada (@nadabgdc)

Čarolija srpskog Atosa

Fruška gora pruža jedinstveni ugođaj u jesen, s više od 20 uređenih izletišta i odlično obeleženim šetačkim stazama kroz šumarke. Preporučujemo da prošetate do vidikovca Brankovac, koji se nalazi između Crvenog čota i Vrdnika, a za nešto veće avanturiste tu je i malo zahtevnija staza, koja od ovog vidikovca vodi do Dumbovačkih vodopada. Ako ste u formi, svakako nemojte propustiti šetnju do Stražilova, koje je najviši vrh na Fruškoj gori i jedno od najpoznatijih mesta u celoj Vojvodini.

Lazarev kanjon oduzima dah

Ovo zaštićeno prirodno dobro na Kučajskim planinama nalazi se na oko 20 kilometara od grada Bora. Lazarev kanjon ujedno je najduži i najdublji u Srbiji. Iako je najpoznatiji po pećinama i jamama, idealan je lokalitet i za kvalitetnu jesenju šetnju, dok su flora i fauna izuzetno raznovrsne. S vrha kanjona pruža se predivan pogled, koji ćete dugo pamtiti.

Komentari (0)