7 prevoznih sredstava

IZABERITE BEZBEDNO MESTO : Putnici pored prozora i suvozači najugroženiji

Kada razmišljamo o prevozu za put, uglavnom polazimo od udobnosti vozila. Ipak, ne bi trebalo da zaboravite na bezbednost i sigurnost jer u svakom od vozila postoje sedišta na kojima je veća šansa da se povredite u nesreći na putu.

24.10.2021 13:04

IZABERITE BEZBEDNO MESTO : Putnici pored prozora i suvozači najugroženiji
Pixabay.com

Kada razmišljamo o prevozu kojim ćemo putovati na odmor, uglavnom polazimo od udobnosti vozila. Ipak, ne bi trebalo da zaboravite na bezbednost i sigurnost vozila jer u svakom od njih postoje rizična mesta, odnosno sedišta na kojima je veća šansa da se povredite u nesreći na putu.

Osim toga, važno je da poštujete pravila ponašanja u javnom prevozu i ostanete mirni, pa će samim tim mogućnost nesreće biti smanjena na minimum.

Zato predstavljamo sigurna i opasna mesta u sedam različitih prevoznih sredstava kojima možete da putujete, ali i turistički obilazite lokalne znamenitosti i upoznate gradove iz sedišta gradskog prevoza ili trolejbusa.

1. AUTOMOBIL

Sigurna sedišta: Na zadnjem sedištu iza vozača i sedište na sredini su najbezbedniji jer se ovaj deo automobila najmanje deformiše usled sudara.

Opasna sedišta: Pored vozača jer u nesreći vozač refleksno pokušava da izbegne sudar, a u tim trenucima suvozač je najugroženija osoba.

2. AUTOBUS

Sigurna sedišta: Sedišta okrenuta prema smeru putovanja jer je manja šansa da udarite glavom prilikom naglog kočenja.

Opasna sedišta: Pored prozora i vrata. Kada dođe do nesreće, slomljena stakla mogu da vam nanesu telesne povrede. Kao i u automobilu, izbegavajte sedišta pored vozača.

3. TROLEJBUS

Sigurna sedišta: Sedišta u sredini okrenuta suprotno od smera vožnje bezbedna su za putnike.

Opasna sedišta: Kao i u minibusevima, bolje je izbeći sedišta pored prozora i vrata.

4. GRADSKI AUTOBUS

Sigurna sedišta: Sva sedišta na sredini autobusa koja su u smeru vožnje najbezbednija su za putnike gradskog prevoza.

Opasna sedišta: Prva dva reda sedišta, iako su rezervisana za malu decu, trudnice i ljude sa invaliditetom, najrizičnija su jer, ukoliko dođe do nesreće, direktno možete da izletite kroz prednje staklo autobusa. Isto važi i za mesta pored prozora i vrata, takođe je zadnji red sedišta opasan u slučaju udarca otpozadi.

5. VOZ

Sigurna sedišta: Kada putujete vozom, izaberite srednji vagon. Šta god da se desi, prvi i zadnji vagoni ili se deformišu ili skliznu sa šina.

Opasna sedišta: Sedišta u smeru vožnje pošto je manja šansa da padnete usled naglog kočenja.

6. BROD

Sigurna sedišta: Kabine koje se nalaze bliže krovu s obzirom na to da gornji deo luksuznih kruzera poslednji tone u nesreći na okeanima i morima.

Opasna sedišta: Donje kabine jer, u slučaju da se brod ošteti i pojave se rupe, donje kabine će biti za tren oka poplavljene, a iz te situacije teško da bilo ko može da se izvuče.

7. AVION

Sigurna sedišta: Većina stručnjaka tvrdi da je rep aviona manje opasan od mesta koja se nalaze bliže kljunu letelice. Ipak, najvažnije je da ostanete mirni, da zapamtite sva upustva osoblja aviona i da poštujete pravila putovanja i ponašanja u prevozu. U tom slučaju, verovatnoća da dođe do nesreće biće svedena na minimum.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)