Izaberite svoj slatkiš

NAJUKUSNIJE TORTE spremne za POLA SATA

Ove savršeno kremaste torte sasvim neopravdano nose epitete kolača za lenje žene jer, prema izgledu i ukusu, mogu da se takmiče s popularnim tortama za koje morate da odvojite sate.

22.10.2021 12:59

NAJUKUSNIJE TORTE spremne za POLA SATA
Pixabay.com

Sve domaćice znaju koliko je vremena i truda potrebno odvojiti da se napravi torta.

One koje se pripremaju bez pečenja ili s minimalnom termičkom obradom oduzeće vam svega pola sata, dok će ostalo učiniti frižider.

Srećna Republika predlaže recepte za najukusnije torte koje se pripremaju za tili čas.

 

Tuti-fruti torta

Sastojci:

  • 700 g keksa
  • litar mleka
  • 250 g margarina
  • 250 g šećera u prahu
  • 6 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike gustina
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 100 g čokolade
  • konzerva ananasa u komadićima
  • srednji mango
  • 2 kesice šlag-krema

Priprema:

U proključalo mleko dodajte brašno, šećer, gustin i puding, pa kuvajte dok se ne zgusne. U ohlađen krem dodajte prethodno umućen margarin sa šećerom u prahu, dobro sjedinite, pa podelite na dva dela. U prvi dodajte istopljenu čokoladu, a drugi treba da ostane žut. Mango očistite i iseckajte na kockice. Ananas iz konzerve procedite, pa u sirup umačite keks i ređajte na dno pleha. Premažite žutim filom, rasporedite kockice voća, poređajte natopljen keks, pa premažite čokoladnim filom. Ponavljajte dok ne potrošite sav materijal. Umutite šlag i njime premažite celu tortu, pa je ohladite u frižideru.

Pixabay.com

Iskoristite voće koje vam je pri ruci

 

Lešnik fantazija

Sastojci:

ZA KORU:

  • 8 belanaca
  • 8 kašika šećera
  • 12 kašika mlevenih lešnika
  • 2 kašike brašna
  • kesica praška za pecivo

ZA FIL:

  • litar mleka
  • 2 kesice pudinga od lešnika
  • 300 g putera
  • 200 g šećera
  • 500 g napolitanki od lešnika
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 2 kesice šlaga

Priprema:

Umutite belanca i dodajte sve sastojke za koru. Izlijte smesu u uži pleh postavljen papirom za pečenje. Koru pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta. Izvadite je, odlepite od papira i ostavite da se ohladi. Za fil skuvajte puding od lešnika sa šećerom. Kad se prohladi, dodajte puter, sve lepo umutite i podelite na dva dela. U prvi deo stavite izmrvljene napolitanke, a u drugi dodajte istopljenu čokoladu za kuvanje. Koru stavite na oval za torte i premažite je filom od napolitanki, čokoladnim filom i, na kraju, umućenim šlagom sa svih strana.

Čokoladna torta s kestenom i kafom

Sastojci:

  • 500 g mlevenog keksa
  • 100 ml mleka
  • 50 ml jake instant kafe
  • 500 g gotovog kesten-pirea
  • 150 g omekšalog maslaca
  • 700 ml slatke pavlake
  • 300 g čokolade za kuvanje
  • 300 g mlečne čokolade

Priprema:

Mleveni keks izmešajte s mlekom, kafom i 50 grama putera, pa od dobijene mase formirajte koru u kalupu za tortu. Kesten-pire držite dva sata na sobnoj temperaturi, a potom pomešajte sa 100 grama omekšalog maslaca i 200 mililitara umućene slatke pavlake. Na pari otopite 300 grama čokolade za kuvanje i 200 mililitara slatke pavlake. Skinite s vatre i umešajte 300 grama mlečne čokolade. Kad se čokoladna smesa ohladi, pomešajte je sa 300 mililitara prethodno umućene slatke pavlake. Na koru sipajte krem od kestena, pa preko njega rasporedite čokoladni krem. Ohladite u frižideru i ukrasite po želji.

Pixabay.com

Ko još može da odoli čokoladnoj torti?

 

* Švarcvald torta od piškota
Sastojci:
500 g piškota
500 g višanja iz kompota
100 g džema od višanja
250 ml hladne crne kafe
900 ml slatke pavlake za šlag
kašika šećera
kašičica ekstrakta od vanile
50 g narendane čokolade za kuvanje
Priprema:
Višnje procedite, a sirup pomešajte s hladnom kafom. Proceđene višnje iseckajte na komadiće i pomešajte sa džemom. U slatku pavlaku dodajte kašiku šećera i ekstrakt od vanile, pa umutite u čvrst šlag. U pleh slažite piškote jednu pored druge, a prethodno svaku nakratko umočite u mešavinu kafe i sirupa. Na piškote stavite mešavinu džema i višanja u tankom sloju, a zatim dodajte umućenu slatku pavlaku i ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sav materijal. Na kraju treba da budu piškote. Tortu stavite u frižider na tri sata, pa je nakon toga premažite ostatkom slatke pavlake i pospite narendanom čokoladom za kuvanje.

* Torta od keksa i banana
Sastojci:
150 g keksa
500 ml mleka
3 veće banane
2 pudinga od vanile
3 kašike šećera
100 g putera
200 g šlaga u prahu
Priprema:
U mleko sipajte šećer, a kada provri, dodajte razmućeni puding i skuvajte na uobičajeni način. Sklonite sa šporeta, pa u vruć puding dodajte puter i izdrobljen keks i sve promešajte. Odgovarajući pleh namažite maslacem, pa izlijte vreo puding i preko njega poređajte banane isečene napola po dužini. Ostaviti da se torta ohladi i stegne u frižideru, pa je premažite umućenim šlagom.

* Brza šumska tajna
Sastojci:
400 g smrznutog miksa šumskog voća
gotova biskvitna podloga za tortu
30 g gotovog pudinga od vanile
4 kašike šećera
250 ml mleka
1/2 kašičice arome ruma
kesica preliva za torte
250 ml vode
Priprema:
Voće ostavite da se delimično odmrzne. Na laganoj vatri u šerpi zagrejte gotov puding, dodajte aromu ruma i izlijte na gotovu podlogu za torte koju ste postavili na tanjir za služenje. Dok je puding vruć, složite voće od sredine prema spolja. U posebnoj posudi promešajte kesicu preliva za torte s dve kašike šećera i kuvajte na tihoj vatri, postepeno dodajući vodu uz neprestano mešanje. Preliv kuvajte dok se ne zgusne, a zatim ostavite da se malo ohladi, pa izlijte na tortu od sredine prema spolja. Ostavite u frižideru da se stegne.

* Bela torta bez pečenja
Sastojci:
litar mleka
600 g šlaga
30 g želatina
400 g šećera
300 g mlevenog keksa
100 g mlečne čokolade
6 krem bananica
150 ml hladne kisele vode
Priprema:
Odvojite 200 mililitara mleka i razmutite želatin, a preostalo mleko stavite da provri zajedno sa šećerom. Kada provri, dodajte rastopljeni želatin i ostavite da se dobro ohladi. U hladno mleko dodajte 400 grama šlaga i mutite dok ne dobijete gustu masu. Podelite na tri dela, pa u prvi dodajte mleveni keks, u drugi rendanu čokoladu i seckane krem bananice, a treći ostavite beo. Kalup obložite folijom, sipajte smesu sa čokoladom i krem bananicama, zatim beli deo i, na kraju, smesu s keksom. Tortu prekrijte folijom i ostavite da prenoći u zamrzivaču. Sutradan tortu prevrnite na tacnu i ukrasite s preostalih 200 grama šlaga umućenog sa 150 mililitara hladne kisele vode.

* Pesak torta s bademima
Sastojci:
litar mleka
4 pudinga od vanile
300 g šećera
250 g margarina
200 g mlevenog keksa
200 g kokosovog brašna
200 g mlevenih badema
šlag za dekoraciju
Priprema:
Skuvajte sva četiri pudinga u mleku. Ohladite, pa dodajte margarin, koji ste prethodno penasto umutili sa šećerom. Smesu podelite na tri dela. U prvi deo dodajte kokosovo brašno, u drugi mlevene bademe, a u treći keks. U kalup za tortu stavite prvo fil s keksom, zatim fil s kokosom i, na kraju, fil s bademima. Tortu ukrasite umućenim šlagom i ostavite u frižideru da se ohladi.

Komentari (0)